Huvudbild för artikel Italienska viner fortsatt mest populära bland svenskarna
25 Feb, 2022

Italienska viner fortsatt mest populära bland svenskarna

I samband med att Systembolaget redovisade sina försäljningssiffror för 2021 så stod det klart att Italien fortsatt är svenskarnas favoritland när det kommer till vin.

Italien, landet som är känt för pizza, pasta, fotboll och framförallt vin. När vi svenskar får bestämma så väljer vi italienska viner framför alla andra, och det med råge. Under 2021 så drack vi hela 59 miljoner liter italienskt vin, där det allra mesta föga förvånande var italienskt rödvin. Det visar Systembolagets försäljningssiffror.

Frankrike som kommer tvåa på listan över svenskarnas populäraste vinländer mäktade med att producera 33 miljoner liter vin som nådde de svenska hemmen under 2021.

Italienska viner dominerar

Att Italien ligger i topp är ingen nyhet. De senaste åren har det stövelformande landet dominerat på den svenska marknaden med sina viner. För många kan det tyckas förvånande med tanke på den ständiga debatten om vilket som är det bästa vinlandet; Frankrike eller Italien. Men när svenskarna får välja så faller valet klart och tydligt på Italien.

Det ska dock nämnas att flera av de italienska storsäljarna är treliters bag-in-box-viner som blivit omåttligt populära här i Sverige, vilket gör att volymen går upp. Frankrike har inte i närheten av lika många bag-in-box-viner som säljer bra på den svenska marknaden. Några miljoner liter efter Frankrike hittar vi Spanien, och efter det duggar de populära vinländerna tätt. Vi hittar Sydafrika, Australien och Chile bland annat.

Leif GW bakom succén

Längre ner på listan kan det tyckas aningen förvånande att Portugal är långt före både Tyskland och Argentina. Men även i det fallet kan orsaken stavas bag-in-box. Där har Leif GW Perssons populära boxvin från Portugal seglat upp som en favorit hos svenskarna.

Här är de populäraste vinländerna bland svenskarna 2021:

Italien – 59 miljoner liter

Frankrike – 34 miljoner liter

Spanien – 29 miljoner liter

Sydafrika – 19 miljoner liter

Australien – 14 miljoner liter

Chile – 13 miljoner liter

USA – 12 miljoner liter

Portugal – 11 miljoner liter

Tyskland – 8 miljoner liter

Argentina – 6 miljoner liter

Här är Sveriges mest sålda öl 2021

Läs mer om italienska viner

Historien bakom etiketten "No Name"

Listan på kändisviner - både nya och gamla