Laddar annons
Vin till vegetarisk sushi
23 Feb, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till vegetarisk sushi

Laga egen sushi, vego eller traditionell. Sakke är traditionell dryck men ett vin till sushi smakar också gott, när man väljer 'rätt'.

Vin till vegetarisk sushi. Okej, det är lika bra att säga direkt - sushi är inte en snabbrätt för den som lagar själv. Men som en 'aktivitet', att samla familjen kring är det  roligt och spännande. För mig är sushi mat som gör gott för kroppen.

Se receptet nedan som inspiration. Men gör gärna som jag gjort, lägg till sjögräs och annat som ni gillar. På bilden ser ni bland annat picklad rödlök och mandolinskurna rödbetsgirlanger.

När man lagar sushi är det helt okej att vara kreativ och ta ut svängarna från grundreceptet.

RECEPT | Vegetarisk sushi

4 portioner

2,5 dl ris, rundkornigt
0,5 dl vatten
4 cl risvinäger
2 cl strösocker
1 tsk salt
1 st morot
0,5 st gurka
0,5 st avokado
4 st noriark
5 msk syltad ingefära
1 wasabi
1 st soja, japansk

Gör så här

1) Skölj riset i kallt vatten tills sköljvattnet är klart. Låt riset rinna av.

2) Lägg det i en kastrull med varmt vatten och koka upp. Sänk värmen och sjud i 4-5 minuter.

3) Skruva ner till svag värme och koka under lock ytterligare 4-5 minuter. Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i ca 10 minuter.

4) Blanda vinäger, socker och salt och häll över riset. Rör om med en träsked tills det svalnat.

5) Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull Skär moroten i långa stavar och lägg ned i det kokande vattnet, ca 1 minut.

6) Skär gurka och avokado i lite mindre stavar, ca fem centimeter långa.

7) Lägg ett noriblad på en sushi-matta (det går att använda smörpapper också) på ett plant underlag, med långsidorna i överkant och nederkant.

8) Klappa ut en fjärdedel av riset på hälften av nori-bladet längs ena långsidan, med en bar remsa på två centimeter runt kanterna.

9) Bred ut en liten klick (tänk på att det är mycket starkt) wasabi mitt på riset.

10) Lägg upp en fjärdedel av morotsstavarna, gurkan och avokadon längs wasabi strängen.

11) Tag sushi-mattan till hjälp och rulla ihop nori-bladet hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer riset att omsluta de övriga ingredienserna, som hamnar på mitten.

12) Fukta nori-kanterna lite lätt och pressa för att försluta rullen. Använd en vass kniv och skär rullen i 2,5 centimeter breda rundlar. Gör likadant med resten av ingredienserna.

13) Sätt fram en liten sushitallrik för varje middagsgäst, med en liten skål soja, en klick wasabi och ca en msk syltad ingefära.

Misosoppa hör till.
Smaklig måltid!

Vin till vegetarisk sushi

1. Hans Baer Riesling Trocken 2019 (76934)

Weinkellerei Hechtsheim, Rheinhessen Tyskland, 109 kr
Beställningssortimentet.
Druvor: Riesling
Torr, medlefyllig smak med en lätt fruktsötma, mogna persikor och gula äpplen, friskt driv med runda citrustoner och som en hint av mineral. Trevlig eftersmak.
Omdöme: Drickvänligt trevlig genren. Den lilla sötman som rundar av rieslingvinets, ibland, skarpa syra och gör att smaken är 'tillgängligt okomplicerad utan att vara 'enkel'. Helt perfekt vin till sushi eller sashimi, oavsett om vego eller inte.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.