Vin till viltskav med kantareller
Njut av skogens råvaror till festligare som vardagsmiddag. Det vita vinet kommer från Sydafrika, har EKO-certifiering och smakar riktigt bra till denna viltskavsrätt.
Vin till viltskav. Viltkött är ett miljöomtänksamt middagsval. Jägarens självklara vardagsmat är att blanda skav med svamp i en gräddig sås. Vad är enklare eller smakar bättre och godare?
Snabbval
RECEPT | Viltskav med kantareller
4 portioner
300 g fryst viltskav
2 msk smör
1 liten gul lök
4 dl små kantareller
2 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja
salt
nymald peppar
Till servering
Potatispuré av mandelpotatis
rårörda lingon
Gör så här
Skär skavet fruset i tunna skivor. Bryn skirvonra hastigt i 1 msk smör i stekpanna på medelvärme, lite i taget. Ta upp och håll skavet varmt.
skala och hacka löken. Fräs den och svampen i smör, i 3-4 minuter. Lägg tillbaka skavet. Häll över grädden och låt koka ihop.
Strö över persilja. Servera med mandelpotatispuré och rårörda lingon.
TIPS - rårörda lingon
Lägg 1 liter (600 g) lingon i en bunke. Tillsätt 3 dl strösocker och kör med elvisp på medlehastighet eller rör för hand tills bären är mosiga och sockret löst sig. Sylten blir frisk och god, men inte lika hållbar som kokt sylt. Därför är det bäst att frysa det som inte går åt direkt.
Vin till viltskav med kantareller
1. Org de Rac Chardonnay 2018 (2930),EKO.
Org de Rac, Sydafrika Swartland, 99 kr
Druva: Chardonnay
Alkohol: 13,5%
Socker: <3 g/l
Färgen är ljusgul, doften mogen med inslag av fat. Smaken torr, medel/fyllig och gulfruktig av mogna äpplen samt aprikos. Trevlig, balanserad och mervärdespoäng för eko och från ursprung som behöver uppmärksamhet pga svårigheter iom pandemin - yes vi gillar vinerna från Sydafrika!
Betyg: 4
Fler RECEPT PÅ VILT eller ett nytt urval, goda viner till höstens mat.
Är du intresserade av fler recept rekommenderar jag kokboken, Laga Vilt av Anders Levén.