Laddar annons
21 Oct, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin ur beställningssortimentet | 4 röda italienska toppviner

ITALIEN. Toppviner från ett populärt vinland som Italien är alltid kul att lyfta fram. Här har vi hittat bra köp, även om de kostar en del, i beställningssortimentet.

Intressant när priset sticker i väg är hur vinentusiaster resonerar, för dyrt eller inte är frågan. Ett sätt att motivera betydligt dyrare vininköp är exempelvis: bjud in dito vinentusiastiska vänner på fest, eller, välj mellan att "gå ut" en kväll eller att dricka vin hemma. Vad det gäller den senare, det kanske till och med blir billigare än att gå ut på krogen och jag lovar, vinet är garanterat bättre. Har man lika roligt, ja - skulle tro det - givet att du är i "in the winemood".

Vin ur beställningssortimentet | 4 röda italienska toppviner

1. Nebbiolo d'Alba Bersano Paisan 2015 (78430)
Bersano, Piemonte Italien, 159 kr

Röd, transparent. Förvånande liten doft. Smaken är medelfyllig, tydlig av röd frukt, örtig, spänstigt kärnig, en hint av läder och nypon med mjuka tanniner.
Betyg: 4

2. Barolo Tartufaia 2012 (79247)
Giulia Negri, Piemonte Italien, 289 kr

Röd, transparent. Läder och körsbärsdoft. Fyllig, fruktig och grymt stram med kärnig läderton, inslag av rosor, örter, tobak och fat. Lång eftersmak. Nyanserad.
Betyg: 4+

3. Rosso di Montalcino 2013 (71127)
Pian dell'Orino, Toskana Italien, 339 kr

Röd färg. stor, parfymerad doft. Fyllig, mörkfruktig och kärnigt spänstig smak, inslag av läder, viol, tobak och fat. Balanserade, fruktiga tanniner. Lång eftersmak.
Betyg: 4+

4. Calcarole Amarone della Valpolicella 2006 (76427)
Guerrieri Rizzardi, Venetien Italien, 547 kr

Rödblå färg. Stor, örtig doft. Fyllig, rikt fruktig, plommon och körsbär, inslag av örter, apelsin, fat, nypon och viol. Nyanserad och komplext balanserad. Superläcker amarone.
Betyg: 5

Huvudbild: Giulia Negri (vin nr 2) har kallat Barologirl, i internationell press!