Vin till tournedos med svartrötter, rödvinssmör och rösti
Här presenteras ett riktigt lyxigt recept, för en festmiddag värd namnet. En fin bit kött förgyller middagen för många. Vintipsen i bifogad länk.
Vin till maten
TOPP 10 - Vin till oxfilet, årets bästa 2020 olika prisklass
Recept | Tournedos med svartrötter, rödvinssmör och rösti | 4 portioner
4 Tournedos a 180 g
300 g svartrötter
salt, svartpeppar, smör och olja
½ rödlök
½ dl rödvin
100 g rumstempererat smör
salt
700 g fast potatis
salt och smör
Gör så här
1. Värm ugnen till 125 C. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta och peppra tournedon och bryn den till fin färg i olja och smör.
2. Lägg tournedon i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 20 minuter tills kärntemperaturen är 52 C.
3. Skär bort ändarna från svartrötterna, skala och lägg de i kallt vatten.
4. Värm en stekpanna till medel temperatur. Skär svartrötterna i 5 cm bitar och stek de ”al dente” i smör 10-15 minuter och smaka av med salt.
5. Skala och finhacka rödlöken. Koka rödlöken i vinet tills rödvinet kokat in i löken och kyl ner. Vispa smöret tillsammans med rödvinslöken och smaka av med salt. Låt smöret ligga kvar i rumstemperatur.
6. Skala och koka potatisen i 10 minuter och kyl ner. Riv potatisen på grova sidan av rivjärnet och blanda med salt. Värm en stekpanna till medel temperatur och lägg ner en rejäl klick med smör. Lägg ner potatisen i stekpannan och pressa ihop till en kaka.
7. Stek potatisen ca 5 minuter på varje sida till fin färg.
8. Skär upp potatiskakan i 4 tårtbitar och servera till tournedon, svartrötterna och rödvinssmöret.
Här ett tidigare inlägg, och en hel meny. Förrätt och huvudrätt: Enkelt och smakrikt tips av Fredagskocken
Huvudbild: Oxfilet, Scan kött