Laddar annons
Vinerna från Piemonte årgångarna 2014-2017
29 Mar, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinerna från Piemonte årgångarna 2014-2017

ÅRGÅNGAR. Mer om vinerna från Piemonte 2014-2017. Om vinernas likheter men också skillnader mellan årgångarna. Senare år visar på en förändring i klimatet.

Vinerna från Piemonte 2014-2017. Senare år visar på en förändring i klimatet med flera somrar av högre temperaturer, mindre regn men också återkommande lokala hagelskurar. Det är tydligt att klimatförändringarna påverkar såväl odlarna som skörden.

Vinerna från Piemonte årgång 2014

Året 2014 var ett krävande år för vinodlarna. Det började med en ovanligt varm vinter. Som gjorde att växtperioden började tidigare än föregående år. Under juli månad drabbades delar av Piemonte av svåra regn- och hagelskurar. >
Speciellt utsatt var vissa delar av Barolo. Barbaresco klarade sig betydligt bättre och fick bara en tredjedel så lite nederbörd.

Det fuktiga vädret bidrog också till att odlarna fick lägga mycket tid på arbete i vingården. Som gallring av blad för att inte druvorna skulle bli drabbade av mögelskador. Som tur var hände det innan den gröna skörden (vissa odlare tar bort en del spirande klasar för att öka koncentrationen i druvklasarna som är kvar).

Inför skörden på hösten blev vädret bättre. September kom med tydliga temperaturskillnader mellan dag och natt. Skörden blev mindre än normalt. För en del producenter blev det ändå ett bra år.

På mig imponerade tyvärr inte de få vinerna av årgången 2014 som fanns med på provningen. Vinerna kändes obalanserade och lite gröna i tonen, det störde mig mest.

Barolo-argangarna-2014-2017-i-piemonte-Foto-Ursula-Hellberg-Vinbanken Barolo 2016 rankas som en bra årgång!

Vinerna från Piemonte årgång 2015

Årgången 2015 rankas som en av de bästa senare år. Vintern var snörik och tillförde jorden extra vatten. Efter en tidig vår med knoppsättning och blomning kom en period av regn som varade från slutet av maj till början av juni. Sommaren var en mycket varm med lite regn och temperaturer kring 40 grader. Trots det var vinstockarna inte stressade eftersom jorden fortfarande kunde dra nytta av vinterns vattenreserver.

På sommaren arbetade odlarna försiktigt i vingårdarna. Under arbetet med den gröna skörden sparades utvalda blad som skydd mot den brännande solen, så druvorna inte skulle brännas eller förstöras. Detta gällde särskilt vingårdar i sydväst-läge.

Nebbiolodruvorna mognade perfekt om än något tidigare än vanligt. Kvalitén på såväl tanniner, socker och färg var utmärkt. Skörden räknas till en av de absolut bästa på senare tid.

Vinerna från Piemonte årgång 2016

2016 blev också ett fantastiskt bra år i Piemonte. Utmärkt balans och stor bouquet var mer regel än undantag vid provningarna av årgången på mässan Nebbiolo Prima. Årgång 2016 påminner om 2015 men har mjukare tanniner och lite lägre alkohol. Förmodligen för att sommartemperaturerna aldrig översteg 35 grader.

Januari och början av februari började med milda temperaturer och lite regn. Senare i februari och under hela mars var det kallare. Regnet tilltog vilket var bra för vattenreserverna. Den lägre temperaturen försenade växtstarten med ungefär tio dagar. Förseningen höll i sig fram till september. Årgångens vin blev ännu mer balanserade än årgång 2015. Vinerna uppvisar också bättre struktur och större smak. Alkoholhalten är generellt något lägre.

Vinerna från Piemonte årgång 2017

Årgång 2017 var ett varmt år. Vintern var mild med enstaka snöfall. Lite vårregn och normal temperatur. I slutet av april drabbades de lågt belägna vingårdarna av frost. I maj inledes en längre period av vackert väder med undantag för upprepade stormbyar.

Efter en varm sommar kom ett svalkande regn i början av september. Skörden blev rekordtidig och började tio dagar in i september för att sluta i början av oktober. Det är ungefär två veckor tidigare än normalt. Volymerna blev lägre än normalt. Anledningen är att sommarens torka gjort druvklasarna mindre och mer kompakta. Mer skal och mindre fruktkött.

Tips på recept för god vin- och matmatch: Grillade lammkotletter
Vinbankens YouTube: Gaia Gaja, vineriet Gaja, om klimatförändringen i Piemonte och den utmaning som följer för odlare och producenter.