Laddar annons
Lugnande besked om vinskörden i Marlborough
7 Apr, 2020

Lugnande besked om vinskörden i Marlborough

Samtidigt som det är dags för årets vinskörd i Nya Zeeland har man stängt ner hela landet på grund av coronaviruset. Men hur går det då med skörden?

Vinskörd Nya Zeeland. Jag kontaktade Clive Weston, VD på Nautilus Estate i Marlborough, för att höra mer om läget. Bara för några veckor sedan träffade jag honom på en vinprovning i Stockholm. Sedan blev det bråttom. Han lyckades i sista stund hinna tillbaka till Nya Zeeland innan allt stängdes. Nu väntar honom en månads karantän efter Europabesöket.

-Hur är läget? Går det att skörda?

-Tack, bra. Här råder total nedstängning men lyckligtvis har regeringen förklarat vinindustrin som Essential Service. Detta innebär att vi kan fortsätta vår verksamhet.

2020 års skörd pågår för fullt just nu och vi har redan plockat pinot noir och chardonnay till vårt mousserande vin. Även skörden av pinot noir i Clay Hills Vineyard är klar. Sauvignon blanc började vi plocka för en vecka sedan och räknar med att bli klara runt påsk. Vädret är perfekt liksom kvalitén på druvorna!

Skönt att höra att verksamheten fortsätter och att det finns hopp för vinproducenterna även i svåra tider som dessa.

Provning med Clive Weston, VD på Nautilus Estate

Vid provningen med Clive i Stockholm fick jag bland annat möjlighet att jämföra deras aktuella årgång av Nautilus Sauvignon Blanc 2019 (74761), 159 kronor med samma vin från årgången 2014. Färgmässigt var det ingen större skillnad. Men i smaken märkte jag de fem åren tydligare. Medan det äldre vinet var lite rundare med typiska toner av krusbär hade det yngre istället inslag av svarta vinbärsblad och fläder. Båda passade lika bra till den torskrygg (skrei) som serverades till.

Nautilus Pinot Noir 2016 (74762), 239 kronor imponerade både frukt och syra. Speciellt med tanke på det relativt varma klimatet. Tack vare de svalkande havsvindarna klarar dock pinot noir druvorna dessa förhållanden alldeles utmärkt. Ett perfekt vin till stekt vårkyckling med gräddsås och picklad rödlök som pricken över i.

BILD: URSULA HELLBERG