Nebbiolo Prima - Barbaresco DOCG 2015 och 2017 är en viktig provning för att lära känna de unga nebbiolovinerna från Barbaresco.
Nebbiolo Prima är ett utmärkt tillfälle att ta pulsen på de unga Barbarescovinerna. Aktuella vid denna provning var årgångarna 2015 och 2017 som båda kändes mycket lovande.
I samband med Nebbiolo Prima i Alba provade Ursula Hellberg årgångarna 2015 och 2017 för Vinbanken.
Barbaresco DOCG
Omfattar kommunerna Barbaresco, Treiso och Neive samt en del av kommunen Alba. Området har antagligen fått sitt namn efter Barbarica Silva, Barbarernas skog, som romarna kallade denna gränstrakt. Barbarescovin doftar av hallon, sylt, kanel, hasselnötter och lakrits.
Barbaresco ska lagras totalt 26 månader varav nio månader på ekfat.
Barbaresco Riserva lagras 50 månader inklusive de nio på ek. Barbarescovinerna är inte lika lagringsdugliga som Barolovinerna och allmänt sätt lite mildare.
Barbaresco DOCG årgång 2015 och 2017
Bland Riservavinerna från årgång 2015 fann jag från kommunen Barbaresco vinerna från Castello di Verduno (Rabaja´), Tenute Cisa Asinari Dei Marchesi di Gresy (Martinenga) och Marchesi di Barolo (Rio Sordo) vara bäst strukturerade.
Namnen inom parentes är så kallade MeGA ( Menzione Geografica Aggiuntive). Beteckningen är en geografisk detaljerad beskrivning av vingården. Inte av växtplatsen som när det gäller cru-beteckningar.
I vinerna från Neive kändes mer av lakrits och brända toner. Prinsi (Fausoni), Punset (Basarin) och Massimo Rivetti (Serraboella) hade alla denna stil. Av de få vinerna från Alba kändes Alessandro Rivetto (Montersino) och Adriano Marco E Vittorio mest harmoniska. Vinerna från Treiso var tyvärr ganska spretiga.
Barbaresco av årgång 2017 visade en jämn fin kvalité. Adriano Marco E Vittorio (Basarin) , Negro Giuseppi (Gallina), Bera (Serraboella) och Pelissero Pasquale ( San Giuliano) från Neive uppvisar alla prov på fin komplexitet och tillgänglighet liksom Moccagatta och Cascina Morassino ( Ovello) från Barbaressco.
Detsamma gäller även kommunen Treiso. Där imponerar producenten Pertinace (Marcarini) vars vin hade stor komplexitet. Producenten Orlando Abrigo håller en mer elegant stil ( Meruzzano)
På gång i Barbaresco
Gaia Gaja driver tillsammans med sin familj Barbarescos mest kända egendom Gaja. Sommaren 2019 talade Gaia Gaja på toppmötet Must-Fermenting Ideas 2019 om den forskning och de praktiska åtgärder som familjen gör ute på vinfälten. I filmen berättar hon kort om sitt föredrag.
BILD: Valentina Marrone foto av Ursula Hellberg.