Laddar annons
21 Dec, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med nebbiolo till skinkan

Nya denna vecka är bland annat härlig hundrakronors nebbiolo och komplext vitt torrt julvin från Sydafrika.

2009 Langhe Nebbiolo från Fontanfredda är en utmärkt bra billig nebbiolo med härlig längd, innehåll bra struktur för 99 kronor. Allt fler hittar storheten med bättre nebbiolo som är en både kraftfull och ofta lite stram och samtidigt finkänslig druva. Nebbiolo skall därför helst drickas i bourgogneglas, dvs. glas med bred midja. Brett användningsområde, bra även till julskinkan.

Röttorps Bästa har också hittat ett Intressant spänstigt och smakrikt vitt torrt vin på en intressant blandning av många olika druvsorter. Sydafrikanska 2010 KWV Roodeberg White för 82 kronor är ett ovanligt karaktärsfullt vitt vin för julens många krävande fiskbufferätter. Det har liksom maten många olika bottnar.

När man vill ha ett halvtorrt bra vin till rimligt pris tycker Röttorps Bästa att 3lboxen 2010 FM Riesling från Pfalz är i särklass det bästa alternativet. Priset 229 kronor motsvarar bara 57:50 per flaska och ger en riktigt bra balanserad halvtorr frisk bra riesling med längd och trevligt långt slut. Däremot är alla de andra halvtorra boxarna på Systembolaget dåliga eller åtminstone medelmåttiga nu.

2006 Graham’s LBV Portvin är ett perfekt ostvin till den fina ostbrickan med mögelostar och inte minst årets nya Stilton. Det är en filtrerad LBV viket gör att den är direkt färdig för konsumtion för sina 164 kronor. Ännu större blir det förstås med en mogen Vintage till osten. Då krävs en avsevärt större summa pengar och en dekantering av portvinet.

Vill man ha en riktigt bra och billig äkta roséchampagne, rätt mycket godare än glögg, föreslår Röttorps Bästa inför julen De Saint Gall Brut Roseo för 249 kronor. Elegant, bra, läcker roséchampagne med betydande finess, bra längd, fräschör och behaglig lättsamhet och ändå måttligt champagnepris.

Veckans vita lyxvin är den tillfälliga härliga årgången 2005 av Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile för 344 kronor. Det är ju en av de verkligt klassiska Alsace rieslingarna som känns ovanligt öppen även i denna relativa ungdom. Stort vin till alla pocherade laxfiskar och mycket annat.

För källaren har Röttorps Bästa denna vecka hittat två intressanta röda viner. För 99 kronor är 2008 Jacobsdal en ovanligt finlemmad pinotage med extremt stora utvecklingsmöjligheter vid långlagring. Har själv lagrat fram fantastiska 15 åringar av detta vin. Väl värt att vänta på. I den mer exklusiva delen så finns just nu ett av de rätt okända stora Nya Zeeländska Pinot Noirerna som verkligen bör lagras minst ett par och helst sju-åtta år innan man konsumerar. 2009 Neudorf Moutere Pinot Noir i beställningssortimentet för 399 kronor är stort anlagt, ännu slutet i eftersmak och smak och outvecklat men otroligt lovande. Ingår i Röttorps Bästa’s egna beställningar.