Laddar annons
28 Dec, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med årets vin 2011

Nya denna vecka är bland annat den bästa röda boxen någonsin på Systembolaget, som just idag börjar säljas i ordinarie sortiment med nytt varunummer.

2009 Vila Santa Reserva från Joao Portugal Ramos lanserades nu i sen höst på box i beställningssortimentet. Den har sålt som smör i solsken och börjar därför redan idag den 28 december att säljas i ordinarie sortimenet och finns redan i många butiker. Röttorps Bästa tycker att det är den bästa röda boxen och den mest prisvärda som hitintills Systembolaget haft i sitt sortiment. För 269 kronor, vilket egentligen är en väl stor rabatt för 3 liter vin, är det ett superfynd för nästan all mat, alla gäster och alla tillfällen. Seriös struktur, ännu rätt ungt med komplexitet och eftersmak under fortsatt utveckling. Kan gärna luftas en timme i karaff före servering. Extremt seriöst boxvin med genomklang och längd. Denna box är årets vin 2011. Den som nu rynkar på näsan åt viner på box är inte riktigt seriös.

Röttorps Bästa har också hittat en riktigt bra måttligt prissatt stilfull röd bordeaux med mognad och utveckling i 2004 Ch. Poujeaux för 298 kronor. Finns bara i åtta butiker men i några i betydande antal. Komplex välklingande bordeaux med stor längd och lovande framtid och kul nutid.

För bättre vita torra viner föreslår Röttops Bästa denna vecka den ovanligt bra årgången, 2009, av gamla Alsace klassikern Trimbach Riesling, 116 kronor. En härligt ren snygg och mineralisk kombination till det mesta i fisk och skaldjur till nyår och därefter.

För den som vill ha en frisk komplex chablis i större format på chardonnaydruvan kan välja 2009 Dom. de la Boissonneuse för 159 kronor. Ofatad, stor, rik och verkligt komplex mineralisk med redan långt slut.

Röttorps Bästa har denna vecka valt 2007 Ch de Juge, 75 kronor per halva, som det friska, täta, lätt tropiskt fruktiga och söta fusksauternen. Kommer från andra sidan floden, Cadillac, och passar till en rad efterrätter och även en paté eller gåslever i början av måltiden. Märkligt nog även gott till en riktigt vällagad lutfisk.

Det drar ihop sig till nyår. Den som vill ha en verkligt magnifik champagne för ändå någorlunda rimliga pengar tycker Röttorps Bästa skall försöka få tag på den nya tilldelningen av 2002 Delamotte Brut BdB för 499 kronor. Helt underbar läcker lite gräddig med stort innehåll, fina syror, balans och stor både nutid och framtid.