Laddar annons
12 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Potatis x 4 suveräna sommarrecept

Pärer, päror, pära, pantofflor eller jordäpple är alla namn på potatis i olika delar av vårt land. Att jordäpple i friterade form, och i stavar heter .

Potatis är riktigt gott om ni frågar undertecknad och jag tröttnar aldrig på frites´en, på moset, de färska knölarna, vinter, fasta eller mjuka sorterna eller varför inte sötpotatis eller mandelpotatis. Färskpotatis, sill, gräddfil och gräslök är utmärkt bra sommarmat men potatis passar bra till mycket mer.

Hur branschen själva delar in potatisen i primör- färsk, sommar och vinterpotatis och vilka kriterierna är kan ni läsa mer om längst ned i texten. Mer intressant läsning om potatis finns på Wikipedia - rekommenderas varmt!

Grillad potatis med grönt ört- och vitlökssmör, 4 port

Lagerbladen blir lätt rökta på grillen, vilket passar fint med potatisen. Örterna som mixats med lite olja ger smöret god smak och härlig färg.

20 små färskpotatis
8 lagerblad, gärna färska
Örtsmör
2 hackade vitlöksklyftor
1 dl hackade örter, exempelvis basilika, persilja och dragon
2 tsk dijonsenap
2 msk pepprig olivolja
100 g smör, rumsvarmt
½ tsk salt

Börja med smöret. Mixa vitlök, örter, senap och olja. Blanda eller mixa ner smöret. Salta. Forma till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl ca 1 tim. Koka potatisen knappt mjuk i lättsaltat vatten. Dela eventuellt lagerbladen i två delar. Trä potatis varvat med lagerblad på fyra grillspett eller blötlagda träspett. Grilla dem runt om 5-6 minuter. Servera med örtsmör.


Potatisknyte, 4 port

Alla smaker bevaras i paketet som sköter sig självt på grillen. Variera timjan med ytterligare en ört, citronskal eller finhackad chili.

750 g små färskpotatisar
1 dl svarta oliver
10 kvistar timjan
1,5 tsk flingsalt
3 msk smör- och rapsolja med smak av oliv

Borsta potatisen och koka den knappt mjuk. Lägg pottis, oliver och timjan på ett stort ugnsfolieark. Salta och ringla över smör- och rapsoljan. Vik ihop till ett paket. Grilla över indirekt värme 15-20 min.

Grillade potatishalvor, 4 port

På grillen får potatisen ännu sötare smak. En enkel rätt serverad med smakrik crème fraiche.

750 g stora färskpotatisar
1 msk smör
1 tsk flingsalt
2 dl crème fraiche med smak av paprika och chili
½ dl finhackad bladpersilja

Borsta och dela potatisen i halvor.
Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av. Pensla snittytan med smör och salta. Grilla potatisen över glöden tills den fått färg.
Servera med crème fraiche och toppa med persilja.


Rostad potatis och sparris, 4 port

Grön sparris behöver inte förkokas utan kan läggas direkt på grillen.

750 deli-potatis
30 g smör
1 tsk flingsalt
250 g grön sparris
1 msk sesamfrön

Sätt ugnen på + 225 C. Tvätta potatisen och dela den i halvor. Lägg i ugnssäker form. Smält smöret och pensal snittytorna på potatisen. Strö över flingsaltet och stek i mitten av ugnen ca 15 minuter. Bryt av den nedersta delen av sparrisen. Grilla eller stek sparrisen runt om. Lägg i formen tillsammans med potatisen. Strö över sesamfröna vid servering.

 

Fyra definitioner på potatis

Branschorganisationen Svensk Matpotatiskontroll, SMAK, har följande definitioner på potatis, beroende på tiden för skörd:

  • Primörpotatis: Potatis som förgrotts och odlats under plast- eller vävtäckning och skördas med grön blast och skal som inte är moget.

  • Färskpotatis: Potatis som skördats före fullständig mognad för försäljning direkt efter upptagning. Skalet kan lätt avlägsnas utan skalning.

  • Sommarpotatis: Potatis som skördats skalmogen eller praktiskt taget skalmogen avsedd för försäljning direkt efter skörd.

  • Vinterpotatis: Potatis som mognat och bildat fast skal och är lämplig för lagring innan försäljning.

 

Recepten är hämtade ur boken 'Grilltillbehör från Arla Köket'. Boken är helt ny från Bonnier Fakta, ISBN: 9789174244861.
Recension: Vinbanken.se gillar recepten som är enkla. Innehållet är överskådligt och det är lätt att hitta mellan såser, smör och salsor och sallader. Bilderna är inspirerande. En okomplicerad och solig kokbok - precis som en bra semester.
Betyg: 4 (av 5). Bok som passar alla, från amatörer till proffs.