Laddar annons
17 Jul, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 29 | Bra mousserande vin

Och många fler för vinköplistan innehåller som vanligt tips på två vita viner respektive två röda viner i prisklasserna upp till 90 kronor och upp till 170 kronor.

För vardag eller fest, kalla dem fredagsvin och lördagsvin alternativt bara goda viner för semestern. Det mousserande vinet är veckans uppstickare!

Vintips - vitt vin upp till 90 kr

Terre Fenicie 2014 (2121), Cantina Sardus Pater, Vermentino di Sardegna Italien, 81 kr
Torrt, lätt till medelfylligt vin med tydlig fruktsyra, smak av päron, gula äpplen och persika och e hint örter. Trevlig, lång fin eftersmak.
Supertrevligt sommarvin för sin friska fräschet och ultratorra smak. Passar utmärkt till fingermat, olika snittar, kallskuret, till oliver eller till musslor i vitt vin.
Betyg: 4

Vintips - vitt vin upp till 170 kr

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne (7911), Veuve Ambal, Crémant de Bourgogne Frankrike, 119 kr
Torrt mousserande vin. Medelfyllig och frisk smak av äpplen, päron och citrus med fin längd och en rund, lätt brödigt rostad ton. Trevlig eftersmak. När vinet ska vara bubblande och för tillfällen med mingel eller skål innan maten. Passar även utmärkt till lätta fiskrätter eller skaldjur. Av EKO-odlade druvor.
Betyg: 4+

Vintips - rött vin upp till 90 kr

Boira Sangiovese 2013 (32431), Cantine Volpi, Marche Italien, 89 kr
Medelfylligt, lite strävt och tydligt körsbärskärnig och bärig smak med inslag av lakrits, viol, örter, fat och vanilj. Ungdomlig, bärig och en lätt bränd doft med toner av körsbär, lakrits, fat och vanilj. Har den där sköna pinjetonen som jag tycker mig kunna hitta i just sangiovesevin. Utmärkt till grillat, gärna fläsk, men också till pasta eller risottos av valfri smak. Vinet är EKO-certat.
BEtyg: 3+

Vintips - rött vin upp till 170 kr

Boom Boom! Syrah 2013 (6714), Charles Smith Wines, Washington State USA, 135 kr
Fylligt, smakrikt, kryddigt och strävt vin med lika rejäl fruktsmak av mörka plommon och mogna björnbär. Moderna inslag av choklad och lakrits som att av syrahdruvan finns smak av örter och mörka bär. Boom - ja så kan man verkligen säga för vinet smakar mycket och för första gången 'gillar jag' det. Har tidigare tyckt smak varit lite för mycket, ofta inte ens i balans. I årgång 2013 får jag backa och säga - japp, det fungerar och här är ett vin som passar alla 'bombastisk-smakande-redwinelovers'. Servera - Helst till en gryta, annars till grillat med glaze a la american style.
Betyg: 4

Vinbankens vinköplista - för veckans bästa vintips

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.