Laddar annons
9 Oct, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan #41| EKO-viner - yes, bring them on!

Att EKO-viner vinner terräng är bra och anledningen är självklar. Det är bra för miljön, för människor och djurlivet. Men under tiden som den stora omställningen till ekologiskt drivna jordbruk sker  kan det vara värt att tänka utanför boxen. Det är inte alltid som man tror...

Köper man eko-klassade varor tar man ställning och det lär uppmuntra fler vinbönder att söka medlemskap. Å andra sidan, finns många, många producenter som inte vill (av någon anledning så god som annan) eller kan söka medlemskap, exempelvis av ekonomiska skäl.

De mindre jordbruken är familjeföretag och har inte samma förutsättningar som de stora, det kan - men behöver inte- ta längre tid för dem att få en certifieringen. Under tiden sköter i stort sett alla världens vinodlare sina jordar så bra och regelrätt som andra EKO-klassade egendomar. Att stirra sig blind på ett vin med märkning är med andra ord, inte alltid det enda 'rätta' alternativet.

Betänk också att de EKO-certifierade vinodlare får använda svavel och kopparlösning i vingården, enligt ett regelverk som specificerar volymer.

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Argento 2013 (6679), Argento Wine Company, Mendoza Argentina, 91 kr

Druvor: Chardonnay.
Ett krispigt vin med smak av grapefrukt, äpple och päron som präglas av mineraltoner. EKO-klassad!

Passar till

Servera till fisk- och kycklingrätter. Exempelvis Kyckling med lime eller Citron och rosmarinkyckling med svartrot

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Sant'Antimo Pinot Grigio 2014 (85285), Col d'Orcia, Toskana Italien, 149 kr

Druvor: Pinot Gris
Det är ovanligt att hitta vin av pinot grisdruvan så långt söderut som i Toskana. Vinet är EKO klassat och smaken är torr, fruktig, närapå örtkryddig med inslag av peppar, smak av vit frukt, päron och en balanserad citrussyra. Lång eftersmak.

Passar till

Matvänligt vin, till pizza och pasta, sallader, fisk och skaldjur. Även till lättare rätter av ljust kött. Provade själv till kyckling med örter, rotfrukter och vit sås, urgott!

Vintips – rött vin upp till 90 kr

Viña Herminia 2014 (12615), Rioja Spanien, 79 kr

Druvor: Tempranillo
Lättsam, bärigt och lätt kryddigt vin som smakar av mörka bär och lite lakrits. Skönt Vardagsvin.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Cecchi Chianti Classico Riserve 2012 (2312), Toskana Italien, 149 kr. Nyhet 4 sept. Ej EKO, klassat.

Druvor: 90% sangiovese, 10% andra druvor
Smaken är medelfyllig av balanserat kärniga körsbär, touch av plommon, inslag av örter och kryddor. Balanserade, fruktiga tanniner, liten rostad not och elegant eftersmak. Denna Chianti Classico är som urtypen för appellationen. Kärnig, frisk örtig med mogen körsbärsfrukt! Supernice.

Passar till

Ost, nöt-stek och vilt! Eller varför inte till en krämig svamprisotto, se mer i Karins recept.

 

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.