Laddar annons
10 Aug, 2014

Santorini - en av världens äldsta vingårdar

Santorini. Du tänker vita hus på branta klippsluttningar, svarta dramatiska kustlinjer och allt omgärdat av ett intensivt blått hav. Skänker du också en tanke till en av vinvärldens kanske främsta druvsorter som återfinns på ön?

Santorini är en vulkanö, en av mer än 200 öar i Kykladerna. Öns form och utseende kan härledas drygt 3500 år tillbaka i tiden då vulkanen hade ett utbrott av modell större. Kratern är idag mestadels täckt av vatten men konturerna från klipporna skvallrar om vad som döljer sig under ytan. De senaste åren har den seismiska aktiviteten ökat markant i calderan (vulkankratern) och nu är frågan om Santorini återigen blir en aktiv vulkanö.

Assyrtiko

Santorini är hem för en av vinvärldens äldsta och kanske en av de främsta druvsorter vi har - assyrtiko. Det finns flera anledningar till druvans storhet och lika mycket som det beror på dess genetiska egenskaper så är de yttre betingelserna avgörande. Assyrtiko har aldrig drabbats av vinlusen, Phylloxera Vastatrix. Den extremt sandrika jorden som är uppblandad med vulkanisk aska och pimpsten, är inte lusens bästa vän. Kombinerat med mycket gamla stockar - och än viktigare gamla rotsystem - så får vinlusen inte fäste. Dessutom säkerställer man att nyplanteringar inte heller utsätts för ohyran. När en ranka gjort sitt så skapas en förgrening från en närliggande ranka som sätts ner i jorden. Först efter några år, när rotsystemet är tillräckligt djupt, så frigörs den unga rankan från moderplantan.

För att skydda rankorna från den kraftiga vinden och solen så tvinnas rankorna och får ett nästan korgliknande utseende. Ytterligare en metod är att skapa små minikratrar där vinrankorna kan skyddas. Teknikerna är uråldriga, sannolikt närmre tretusen år gamla och anpassningen har lett till en speciell symbios mellan de yttre förutsättningarna och assyrtiko.

Trots värmen så uppvisar assyrtiko svala och mineralstinna drag. Tonerna av saltstänk och citrusskal är tydliga. Strukturen på vinerna är oftast åt det strama hållet till och de kan drickas såväl unga som med en hel del ålder. Frågan är om det finns en mer anpassad, unik och uråldrig druva än assyrtiko? Idag återfinns den på andra platser i Grekland men den oefterhärmliga stilen är Santorinis kännetecken.

Sigalas & Boutari

Det finns en dryg handfull producenter på den ca 70 kvadratkilometer lilla ön. De främsta är Domaine Sigalas, Hatzidakis, Argyros och Gaia. De övriga ska definitivt inte förbigås då även dessa producerar utmärkta viner. På Systembolaget återfinns Domaine Sigalas (74138) för 192 kronor (4). Du finner Vinbankens omdöme om vinet här. Vidare finns den enklare men likväl utmärkta och citrusstinna 2012 Santorini Boutari (83992) för 106 kronor (3).

Hatzidakis

Däremot är det väl värt att söka upp vinerna från andra producenter när du är på resande fot. Särskilt Hatzidakis har undertecknad fallit pladask för, Deras 2013-tappning av assyrtiko uppvisar en närmast osande mineralitet samt en fräsande och stram syra. Harmonin är bedårande och vinet lär bli än bättre med ålder. Vill du prova en annan raritet så producerar Hatzidakis även en ekologisk aidani, en druva som man normalt sett endast använder en mindre mängd av i sin Santorini. Resultatet? Ett blommigt vin med päronskalstoner, persika och rökig mineralitet. Fetma, syra och karaktär i massor. Bägge fantastiska viner.

Vin Santo

Slutligen, om du har lyckats komma över ett av öns mest märkliga viner, en Vin Santo från Domaine Sigalas, så var förberedd när du öppnar flaskan. De sent skördade druvorna, som dessutom är torkade i solen, har nämligen resulterat i ett vin med runt 300 gram socker per liter! Ändå är det förvånansvärt behagligt vilket kanske kan förklaras av den uppbackande och pigga syran.

Storslagen och generös bouquet; blommig, bränt socker, färska valnötter och tobak. Det är lätt att förlora sig redan här, i det komplexa doftspektrat. Smaken är närmast fet, simmig och ändå frisk. Kvitten, tobak, nötter och torkade frukter. Lägg till lite apelsinskal. Och trots en låg alkoholhalt, precis under 10%, så är längden enorm. Ett unikum i vinvärlden. Just Vin Santo från öns främsta producent återfinner du med jämna mellanrum i Systembolagets beställningssortiment (varunummer 74135). En 50 cl-flaska kostar då ca 350 kronor och räcker gott och väl till 8 personer. Kyl det lätt.

Går nästa resa till Santorini?

N.B. Hatzidakis-vinerna är inköpta i Danmark, hos Oinofilia. En importör som specialiserat sig på toppviner från Grekland.

 

Författare: Niklas Jörgensen