Laddar annons
Vita boxviner på våren – tips på fem viner
13 Apr, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vita boxviner på våren – tips på fem viner

Det är alltid lika fascinerande hur konsumenttrenderna i Sverige förändras så fort solen börjar skina. Samma sak gäller på Systembolaget då försäljningen av rosé och vitt ökar i stort sett samma dag som våren uppenbarar sig. Om man är ute efter vita boxviner på våren då det blivit dags för det första utehänget, så har vi tagit fram en lista på fem imponerande boxar.

Solen skiner, solglasögonen åker fram och humöret blir genast bättre. Vi i Sverige älskar solen efter en lång och mörk vinter. Och vi i Sverige älskar att köpa rosé och vitt vin när solen väl kommer fram. I dag går det att hitta allt fler intressanta och riktigt bra vita boxviner som ändå får klassas som fynd, och utbudet tycks bara bli bättre och bättre. Vi har listat våra fem favoriter när det kommer till vita boxviner som passar utmärkt på våren.

Tips på fem viner

Zumbali

Zumbali, Chenin Blanc (2058) 209:-

Vi kan förstå varför Sydafrika trendar som vinland. Kvalitén på vinerna blir bara bättre och bättre, utbudet blir bara större och större och fynden haglar. Det här är en av storsäljarna på Systembolaget och det är lätt att förstå varför. Det är friskt, det är fräscht, det är gjort på chenin blanc och det osar vår, värme och sol om det här vinet. Gröna äpplen, päron, melon och citrus i doften. I smaken är det gröna päron, citrus, melon och lite tropiska inslag. Syran är hög, smakerna välbalanserade och hela vinet har en fräsch framtoning. Ett okomplicerat vin som är lätt att uppskatta.

Pretit Chablis

Petit Chablis, Ropiteau, 2021 (2150) 399:-

Ett chablisvin på box är inte ofta man stöter på. Visst, detta är inte en grand cru men ändå är det väldigt mycket chablis-vibbar över den här tvålitersboxen. Den där mineraliteten som alltid finns i chablis-viner finns här också, och i kombination med äpplena, den höga syran och citrusen så skapas ett fräscht vin. Det här vinet tillhör nog ett av de dyraste boxvinerna på Systembolaget, men enligt oss imponerar det ändå en hel del. Ett lyxigt boxvin.

Gredos

Castillo de Gredos, White wine (12798) 179:-

Det är lätt att förstår varför det här vinet är det mest sålda boxvinet i Sverige. Det är inte bara priset som är lockande, utan det är även att det är så oerhört lättillgängligt, enkelt och fräscht. Man behöver inte alltid komplicera saker och ting, vilket Castillo de Gredos är ett bra bevis på. Fruktigt med lite honungsmelon, en del örter och även gröna päron. Ett bra vin på våren.

Torontes

Ecologica Familias, Torrontés Chardonnay, 2022 (6231) 219:-

Druvan torrontés får väldigt sällan någon uppmärksamhet i Sverige, vilket är lite synd enligt oss. För om man någon gång för möjlighet att testa ett vin där druvan är en komponent, så gör det. I det här vinet får vi druvan i en kombination med chardonnay, och ihop skapas ett vin som ger oss en frisk fruktighet där päron och citrus är i fokus. Vi får även en liten blommighet i doften som väldigt väl kompletterar frukten. Hög syra, lite örter och en fräsch framtoning.

Vita viner på våren

Crudo, Catarratto Zibibbo, 2022 (74113) 223:-

Det välkända bläckfiskvinet men i box. Vi pratar för lite om vilka friska och fräscha viner medelhavsön Sicilien kan få fram. På druvorna catarratto och zibibbo har man skapat ett vin som är syrligt, har tydliga toner av äpplen, en viss örtighet, lite ananas och en hel del citrus. Det är prisvärt, det är roligt, det är italienskt och det är framförallt somrigt. Det är lätt att förstå varför Crudo gjort succé på flaska med tanke på vad man får för pengarna. Och det gör oss glada att veta att vinet även finns på box.