Laddar annons
Crudo – historien om bläckfiskvinet från Sicilien
10 Apr, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Crudo – historien om bläckfiskvinet från Sicilien

Det finns få viner som blivit lika synonyma med ett djur som det sicilianska vinet Crudo blivit med bläckfisken. Vinets etikett är i dag en av de mer kända, om inte den mest kända, av alla etiketter på Systembolaget. Men hur kommer det då sig att det är just en bläckfisk på etiketten? Det här är historien om Crudo – bläckfiskvinet från Sicilien.

Det går inte att förneka att etiketten spelar stor roll för vilket vin som blicken dras till när man går i gångarna på Systembolaget, även om det kanske inte alltid slutar med att man köper just det vinet. Det finns många etiketter med hög igenkänningsfaktor. En av de mest kända vinetiketterna har vinet Crudo, där bläckfisken med sina spretande långa armar blivit en välkänd symbol. Vinet Crudo är i dag så pass synonymt med bläckfisken att många känner till vinet snarare som bläckfiskvinet än dess riktiga namn. Vi ställer oss frågan om varifrån inspirationen till just bläckfisken kommer?

Allt startade egentligen 2016 när det sicilianska vinet skulle lanseras på Systembolaget. Gjort på de inhemska druvorna cataratto och zibibbo som innebar en ny stil och karaktär på vin i Sverige. Vinets friska och fräscha smak är ursprungstypiskt för sicilianskt vin. Vinet produceras av Cantine Colomba Bianca, och där och då fanns det inget vin på den svenska marknaden som var gjort på de dittills relativt okända druvorna. När man pratade om Sicilien och vita viner så handlade det mesta om grillo, grecanico och även chardonnay. Crudo var något nytt och det var ett vin som skulle komma att sticka ut.

Bläckfisken symboliserar Sicilien och dess kök

Bläckfisken på etiketten symboliserar Sicilien och vingårdarnas närhet till Medelhavet men speglar också matkulturen på ön. Faktum är att bläckfisken i dag ses lite som en kulinarisk symbol för Sicilien och öns kusttrakter där fisket fortfarande är av stor betydelse. Ihop med de många bläckfiskrätterna dricker väljer man gärna de lokala vinerna gjorda på just druvorna catarratto och zibibbo.

Sicilien

Det har gått mindre än sju år sedan Crudo lanserades på den svenska marknaden och många känner idag till vinet som ”bläckfiskvinet” Man kan lugnt konstatera att det är få viner som lyckats bygga upp en så stark koppling till ett enskilt djur som Crudo gjort. Crudo, med dess välkända bläckfisk, finns nu även på klimatsmart box på hyllan samt i en trevlig liten petflaska. Man har även hunnit med att lansera ett rött vin gjort på frappato och en prosecco. Alla viner i Crudo-familjen har den omtyckta bläckfisken på etiketten.

Crudo hör till ett av de bäst säljande vita vinerna på flaska på Systembolaget och med tanke på den stora efterfrågan på box i Sverige samt att Systembolagets fokus på klimatsmarta förpackningar valde man att även lansera Crudo som trelitersbox. Boxen finns på hyllan i allt fler butiker, vilka kan man se på Systembolagets hemsida.

På Sicilien matchas ett vin som Crudo ofta med fisk- och skaldjursrätter och då inte minst bläckfiskrätter. Crudo har en frisk men samtidigt fruktig stil, med både citrus och fläder. Ett högst ”likeable” vin! Vinet är också torrt och har låg restsötma samt att alla Crudo-viner är ekologiska.

Crudo Samtliga viner i Crudo-serien, där bläckfisken syns tydligt.