Laddar annons
26 Jul, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Zucchini på italienskt vis

Recept zucchini alla scapese

Till den här rätten ska man välja små, fasta zucchini. När de skärs i slantar, ska de inte bli större än en enkrona. Om du friterar zucchini före ålen kan du använda samma olja. Inte tvärt om, för oljan tar åt sig smak av fisken.

Zucchine allo scapece  Vinägermarinerade zucchini

10 zucchini
Rikligt med olivolja att fritera i
2 skalade, hela vitlöksklyftor1 cm peperoncino

1 krdm oregano eller mynta

3 dl vinäger

1/2 tsk salt

 

Gör såhär:

Skär zucchinin i ganska tunna slantar. Bred ut dem på en bakpappersklädd plåt. Låt dem torka i 50° varm, helst ventilerad ugn tills ytan blir "skinnig". Det är viktigt att zucchiniskivorna får torka, annars blir de vattniga när de friteras. I Syditalien låter man skivorna torka ute i den starka solen, men det fungerar kanske inte alltid så bra i Sverige.

Fritera i lite varmare olja än vad som krävs. (Obs. Inget mjöl) Zucchinislantarna ska bli lite knapriga och ganska rejält bruna utan att brännas. Bred ut dem efterhand på lite hushållspapper och salta lätt .

Koka vinägern med kryddorna och saltet tills 1dl återstår. Färsk mynta är den bästa kryddörten till zucchinin. Vill du kan man ersätta med oregano.

Låt vinägern svalna och rör i 3 msk av oljan som du friterat i (den behöver inte filtreras). Smaka av.  Det kanske behövs mer salt?  Lägg zucchiniskivorna i en skål och häll över lagen. Låt stå och dra i minst 24 timmar i kylen innan du serverar.

 

Vintips till friterad och marinerad zucchini

Rött eller vitt vin. Gärna italiensk och sort kan följa om fisk, vitt eller mörkt kött.

Vitt vin
Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2012 (22424), Italien, 64 kr. Finns även i tre-liters box.

Rött vin
Cumaro Conero Riserva 2008 (2349), Italien, 149 kr.
Vinet håller på och byter årgång för tillfället, välj helst 2008 för en mer nyanserad smak - idag.