Laddar annons
Weingut Schloss Westerhaus
11 May, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Weingut Schloss Westerhaus

Ett besök till Schloss Westerhaus är ett måste i Rheinhessen. Anledningen är enkel, lika mycket ett nedslag i en tid som flytt som en naturupplevelse utöver den vanliga. Vinerna håller toppklass och chardonnaydruvan regerar.

Läget är magiskt. Huset och källarna är som hämtade ur en saga. Bland böljande bergskullar högt över staden Ingelheim ligger Schloss Westerhaus i de sydöstra utlöparna av kedjan, Westerberg. En bilresa på cirka 15 minuter genom skog, natur- och betesängar tar besökaren ända fram till slottsgården. En känsla som att vara i en naturbubbla liknande en fredad zon av ängsblommor, bin, hästar och småbarn samt en och annan vinstock, långt bort från ”allt” är påtaglig. Utsikten är magisk mot väster in i rhendalen och visst är det Rheingau man skymtar i fjärran.

Unika klimatförutsättningar med floden Selz

Floden Selz i dalen rinner i sakta gemak mot Rhen och med vattnet kommer fukt och dimma, framförallt under hösten. Flodkanten är som en 7 m hög, brant ”mur” och skyddar vingårdarna från den kalla luftströmmen som följer floden. Slottet ligger än högre, på 230 m ö havet. En egenhet som gör att solen ofta skiner på egendomens vngårdar medan grannarna i dalen har dimmigt. Jordmånen på fälten består av kalksten, krita och grus – perfekta förutsättningar för vinodlingar. Vingårdarna sköts som ekologiska men egendomen är inte ekocertifierad.

Anrik historia med adliga familjen von Schönburg

Slottet har funnits i greve Johannes Graf von Schönburgs ägor sedan år 1900 och han är nu 4 generationen jordbrukare, varav vin är en del. Sedan 1983 är man även med i VDP som står för Verein Die Prädikatsweinguter som är en förening för Tyskland bästa vinhus. Uppfödning av kapplöpningshästar är en annan vitt skild, och som få känner till, mycket framgångsrik del av jordbruket på Schloss Westerhaus.

Att klimatet ändrar sig är dock ett faktum säger, greven Johannes Graf von Schönburg som tillsammans med sin fru grevinnan, Ivonne, ensamma äger egendomen.

johannes-graf-von-schonburg-schloss-westerhaus-vinbanken Johannes Graf von Schönburg i slottet källare med de nya faten, franska barriquer. Vinerna från Schloss Westerhaus kan lagras, säger Greven.

Weingut Schloss Westerhaus tillverkar 105 000 buteljer per år, enbart av druvor från egna vingårdar. Det är bara två rotstockar av olika kloner som används. Greven säger också att de inte märkt ”någon speciellt stor skillnad”mellan dijonklon eller tysk pinot noriklon varför det inte är den viktigaste detaljen som de ser det. Faten spelar däremot stor roll. Varje år köper man in 10-15 nya fat och några ett år gamla franska fat. För pinotvinerna är faten avgörande.

provning-weingut-schloss-westerhaus-vinbanken

Vinerna från Weingut Schloss Westerhaus

På egendomen odlas framförallt druvor ur pinotfamiljen. Andra sorter är fördelade på 35 procent är riesling samt övriga 5 procent är blandade druvor. Vinmakaren heter Toni Frank.

Kul att känna till är att Schloss Westerhaus har de äldsta chardonnayodlingarna i Tyskland. Specifikt för slottet är också att låta vinerna vila på stora ekliggare. Ska rieslingviner lagra på fat måste liggarna vara minst 20 år gamla. Anledningen är att vinet inte ska få dominerande eksmak.

Schloss Westerhaus säljer sina viner i Tyskland, direkt från källaren till privatpersoner och till restauranger. Årgång 2017 gav cirka 20 procent lägre skörd än normalt. Runt Ingelheim haglade det vid två stora tillfällen. Dessvärre hade vi kollegor som förlorade hela skörden och det på en av hagelskurarna som inte höll i sig mer än 20 minuter.

Årgången 2016 råkade vi ut för otaliga mögelangrepp i vingårdarna, ovanligt nog. Det var ett mycket fuktigt, regnigt år. Såklart kommer vi dessvärre få se fler år som dessa i framtiden då jag menar att de kommer med klimatförändringen. För alla som bedriver eko-odling är det såklart utmanande och vi får jobba än mer i vingården.

Besök hemsidan: Weingut Schloss Westerhaus 

Andra intressanta odlare och producenter i organisationen VDP Rheinhessen

Weingut J. Neus
Weingut Wagner-Stempel