Laddar annons
Weingut J. Neus kan pinot noir
7 May, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Weingut J. Neus kan pinot noir

Weingut J. Neus i Ingelheim går all in pinotvin, främst pinot noir, och det med bravur. Ofiltrerade viner, lagrade på stora ekliggare med vin från skilda lägen samt kvalitet, gör Weingut Neus till en rödvinspecialiserad uppstickare att ha koll på.

Dessutom kan tillverkaren stoltsera med egen pinot noir-klon, Neus-klonen, vilket få andra vinhus kan. Vinhuset Weingut J. Neus grundades 1881. Tidigt skaparJosef Neus, den äldre, skapar neus-klonen av utvalda, högkvalitativa spätburgunderstockar.

Under slutet av 1800 flyttar tillverkningen till där de ligger idag.

weingut-j-neus-har-en-beromd-tradgard-vinbanken

Den gamla källaren är fantastisk och sällsynt i sin storslagenhet och såklart utmärkt för lagring av vin. De stora ekliggarna i källaren är riktigt gamla. Några av dem så gamla som från 1893 och 1897.

2013 köpte familjen Schmitz företaget som då hade ekonomiska problem vilket bland annat resulterade i att man dessvärre fick sälja egendomens monopolläge 2007. De egna vingårdarna är 12 hektar fördelade i Grosslagen Horn och Pares. Rött vin av pinot noir är paradgrenen och står för hela 70 procent av volymen.

weingut-j-neus-vdp-rheinhessen-vinbanken Weingut J.Neus är medlemmar i VDP, förening för producenter av Tysklands toppviner med cirka 200 medlemmar.

Blanc de noir, mousserande vin av pinot noir

Ett spännande vin var exempelvis Blanc de Noir 2016 som var ett trevligt, fruktigt fylligt vin med krämig längd. Att årgången bidrar med en något varma touch är som det ska, årgångsbetingat. En rosé, även den BdN 2016 passade däremot bättre för den varmare årgångens druvor. Frukten lyfter bärtonen, en hint av mineral och nötter och massor av karaktär knyter ihop smaken. Bra rosébubbel! Det är så lite tillsatt svavel i BdN att vinet hade kunnat säljas som naturvin.

Läcker smak i nybuteljerade Pinot Noir Muschelkalk 2016 är sådär fullständigt charmerande, bärig, mineralig och delikat med röda spänstiga fruktnoter som tar smaken på ”längden”. Superköp för bara 9,50 Euro.

Stilla bordsviner av pinot noir

Spätburgunder alter Reben 2016 och Single Vineyard 2015 är två mycket bra pinotviner. Båda är viner jag kommer följa och bevaka för med husets ambition och satsning lär vinerna bli än mycket bättre. Spännande pinotviner som närmar sig bas-bourgogne men till priser som är hälften eller lägre.

Övriga sorter är frühburgunder, st. laurent men också lite riesling, sylvaner, pinot bland och chardonnay.

Till hemsidan för Weingut J. Neus 

Andra intressanta odlare och producenter i organisationen VDP, från Rheinhessen

Weingut Wagner-Stempel
Weingut Schloss Westerhaus