Laddar annons
30 Oct, 2012

Wine Trade - en naturlig förälskelse

Den lilla importören med det brinnande intresset för naturliga viner har fått välförtjänt uppmärksamhet: i år är Wine Trade nominerade till årets leverantör på Restauranggalan. Formuleringen lyder “Vinimportören Wine Trade har gått i bräschen för rörelsen mot ekologiska, biodynamiska och naturliga viner och har genom service, kunskap och engagemang byggt upp en stor kundkrets bland landets restauranger.”

Det unga äkta paret Niklas och Ida Jakobson träffades kort efter att Niklas hade etablerat Wine Trade i Sverige år 2007. Niklas, som efter utbildningen på Grythyttan hade åkt till Frankrike för att “läsa franska” (läs=dricka vin), saknade de viner han hade upptäckt på plats. Han hade träffat många små producenter som jobbade naturligt och gjorde viner som uttryckte ursprunget. Främst tyckte han att marknaden i Sverige var tråkig och likriktad. Istället för att klaga startade Niklas egen import. Ida träffade han kort därefter, och de blev en duo både på jobbet och privat.

Wine Trade blev Sveriges första importör fokuserad på det begrepp som gett upphov årets flesta vinbråk: naturviner. Ida själv säger att hon har slutat använda ordet. “Det har gått troll i terminologin. Vi säljer hantverksmässiga viner från små producenter som arbetar så som man gjorde innan den kemiska revolutionen kom helt enkelt,” förklarar hon. Främst ska det smaka gott, uttrycka sitt ursprung och passa till mat. Omtanke om natur, kultur och tradition är viktiga faktorer men allra viktigast är kvalitet och smak på vinet.

Både Niklas och Ida har sin bakgrund inom restaurang så det blev naturligt att fokusera på restaurangmarknaden i första hand. “Ibland behöver små, unika produkter förklaras för konsumenten,” säger Ida. Kanske filtreras inte vinet och kan därför ha fällningar, kanske finns en liten mängd koldioxid kvar som skydd, som behöver dekanteras bort. Generellt sätt är vinerna lite lättare, fräschare, med mer syra och mineralitet. För en konsument som har vant sig vid koncentrerade industriviner med syltig frukt och stark ekkaraktär kan lättheten i sig själv kännas ovan. Ibland kan det vara en fråga om vana, ibland om personligt tycke och smak. “Alla människor har olika smak, det är inget fel i det,” säger Ida men ser att en sommelier på restaurang kan ha lättare att presentera vissa viner än pressad personal på Systembolagsbutiker fokuserade på BiB.

Hon tycker det är synd att en del vinexperter ratar “naturvin” som kategori och gissar att det är en del semantik, en del vana och en del kommunikation. “De bästa naturliga producenterna gör bra vin helt enkelt, de behöver inte var högljudda med sin filosofi. Om de viner som spelar hårt på naturvinsprofilen har har volatil syra, brett och för mycket primärfrukt så är det lätt att man dömer ut hela kategorin,” säger hon eftertänksamt. Men vem klagar på DRC, Grange des Peres eller Domaine de Trevallon? Vinmakande utan tillsatser (förutom kanske en skvätt svavel) är svårt och kräver mycket arbete i vingården och noggrannhet i källaren - vin utan genvägar. “Det är lättare att vara konventionell vinmakare, det är mindre risk att man förstör hela alltet,” ler hon. Även Ida kan alltså rynka på näsan åt ‘vin som luktar blöja.’ Men i slutändan kan hon inte hålla med de som sågar hela kategorin. “Jag har svårt att förstå att man skulle vara emot att göra någonting så naturligt som möjligt", säger hon och sammanfattar filosofin för sig själv och kanske för importören Wine Trade: “Man har en chans i livet och ska man göra någonting alls kan man like gärna göra det bra.”

Vinerna från Wine Trade kan hittas på glas i Stockholm på bland annat Tranan, Volt, Marie Laveau och 19 Glas. Utöver Grange des Pères rekommenderar jag viner från flera av Wine Trades producenter så som Pattes Loup i Chablis, Domaine Olivier Pithon i Roussillon, Leroy i Bourgogne, COS på Sicilien och Veyder-Malberg i Österrike.

PS Ett varmt tack för mig!
Det här är mitt sista inlägg på Vinbanken.se för i år. Det är en trevlig plattform och jag uppskattar de kommentarer jag har fått av er läsare på sajten och i verkliga livet. Tyvärr finns ett behov att hålla Vinbanken helt på svenska medan mitt mål är att nå en internationell läskrets med teman som känns internationella i sin natur. DS

Av: Erica Landin