Druva

Aglianico

Blå druvsort
Aglianico Aglianico är en blå druva som är starkt förknippad med södra Italien. Dess ursprung är lite oklart. Länge trodde man att druvan kom från Grekland. Det finns dock inget tydligt släktskap med andra grekiska druvsorter, och nu lutar forskningen istället åt att Italien alltid har varit aglianicos hemvist. Namnet är också av okänd härkomst. En teori är att aglianico kommer från det spanska ordet för slätt (“llano”). Aglianico räknas som en av Italiens tre främsta druvor, tillsammans med nebbiolo och sangiovese. Av de tre är det bara aglianico som hör hemma i de södra delarna av landet. Druvan kallas för söderns Barolo, vilket är en hänvisning till det berömda nebbiolovinet från Piemonte. Utanför Italien väntar aglianico fortfarande på sitt stora genombrott, även om fler och fler börjar få upp ögonen för den här druvan. Även produktionen är koncentrerad till Italien, med bara några få odlingar i länder som Australien och USA. De australiska odlingarna har dock visat en viss potential. Där finns ett klimat som är i linje med vad aglianico behöver för att ge bra viner.

Aglianicodruvan trivs i vulkanjordar

Aglianico är tongivande i de syditalienska distrikten Kampanien och Basilicata. Det sistnämnda är hem åt vulkanen Monte Vulture, och dess sluttningar är mycket gynnsamma för odlingar av aglianico. Jorden är rik på mineraler och den höga höjden håller temperaturen på en bra nivå. Området ger druvan många välbehövliga soltimmar, men utan den tryckande värme som råder på lägre höjder. Odlingarna i Kampanien drar också nytta av vulkanjord, i det fallet från Vesuvius.

Aglianicovin har en sträv karaktär

Aglianicodruvan är känd för att ge kraftfulla viner med mycket tyngd och intensitet. Vinerna präglas av hög syra och mycket tanniner, vilket ger en påtaglig strävhet. Plommon, körsbär och viol är vanliga smaker. Ofta finns även inslag av kaffe, svart te och tobak. Lagrad aglianico har en mjukare framtoning än yngre varianter, och levererar mer fruktighet och mindre tanniner.

Aglianico passar till köttgrytor

Aglianicovin fungerar väldigt bra till matiga kötträtter, framförallt grytor. Servera gärna köttet med en fyllig gräddsås. Lite fetare mat passar bra till aglianico eftersom fettet tar udden av vinets strävhet. Den som vill ha ett vegetariskt alternativ kan med fördel dricka aglianicovin till svamprätter av olika slag. Vinet går också väldigt bra ihop med ost.

Rätt temperatur och glas för aglianico

Rödvin gjort på aglianico smakar bäst vid en temperatur på 16–18 grader. För rosé rekommenderas istället en temperatur runt 8–10 grader. Servera helst aglianico i ett bordeauxglas. De är högre och har mindre kupa än andra rödvinsglas. Utformningen ger vinet en bra balans, dämpar tanninerna och ger en mjukare smakupplevelse.

Systembolaget har inte så många aglianicoviner

Systembolaget har ett begränsat utbud av aglianico, något som avspeglar att druvan inte är så välkänd internationellt. Det finns bara ett par alternativ i det fasta sortimentet, och ungefär ett dussin som är antingen tillfälliga eller går att beställa. Det rör sig mestadels om rödvin, och samtliga kommer från Italien. Aglianico går att testa för en billig slant, men det finns även exklusiva sorter för den som vill unna sig det lilla extra.