Tillbaka till: Druva

Aglianico

Aglianico

Blå italiensk druva som odlas i södra delarna av Italien. Toppviner av aglianico är Taurasi, Aglianico del Vulture och Aglianico del Taburno från Kampanien.

Aglianico har gamla anor och sägs ha introducerats av grekerna medan romarna använde druvan i Falernum (Falerno). Ger fantastiska viner när odlad på hög höjd, svalare klimat. Kompakta och koncentrerade viner med hög halt garvsyra. Bra att lagra – kanske till och med ett vin som är nödvändigt att lägga undan!

I dag ses druvan som en av de mer intressanta från södra Italien, där den odlas i ovan nämnda Kampanien men även i andra syditalienska regioner som Kalabrien och Apulien. Den har fått ett uppsving på senare år i Sverige då allt fler fått upp ögonen för vinerna som produceras i södra Italien, både bland de röda och vita vinerna som kommer från regionerna.

Det är i dag den mest odlade druvan i södra Italien, mycket tack vare att den ger stora skördar och att den är relativt lättodlad i klimatet. Många liknar viner gjorda på aglianico vid södra Italiens svar på barolo, då det finns flertalet likheter i karaktären mellan vinerna, framförallt när det kommer till lagringspotentialen.

I Sverige i dag är druvan fortsatt relativt okänd och hamnar ofta i skuggan av sina norditalienska systerdruvor som tar betydligt mer plats på Systembolagets hyllor. Ändå har druvan blivit allt populärare på senare år och fler har fått upp ögonen för potentialen som finns i södra Italiens stolthet.

Namn: Aglianico
Odlingsområde: Kampanien, Apulien, Kalabrien
Kända viner: Taurasi