Druva

Cabernet sauvignon

Blå druvsort
Cabernet sauvignon är världens mest populära rödvin. Ursprungligen kommer den blå druvan från Bordeaux i Frankrike, men numera finns den i många vinregioner världen över. Cabernet sauvignon är en blandning av druvorna cabernet franc och sauvignon blanc.

Cabernet sauvignon är vinvärldens vanligaste druva

Cabernetvin görs på en liten blå druva som har många kärnor. Druvan är den mest spridda bland vingårdar runt om i världen. Den kan odlas nästan överallt, oavsett klimat, men den trivs allra bäst i varma klimat. Den är väldigt motståndskraftig mot insektsangrepp, och gifter sig väldigt bra med andra druvor. Den ses till och med som den bästa blandningsdruvan som finns. Topp 10 cabernet sauvignon  Den säljs antingen som den är eller som en blandning med andra bordeauxdruvor, som merlot eller syrah. Den är även vanligt förekommande som blandning med dessa druvor:

Cabernet sauvignonvinet kommer från Frankrike

Cabernet sauvignon härstammar från Bordeaux i Frankrike och betyder ”svart vin” (cabernet) och ”vild” (sauvignon). Cabernet sauvignon är ett tyngre och mer fylligt vin jämfört med andra röda viner. Det är ett doftrikt och smakrikt vin som kan smaka ännu godare ju äldre det blir.

Cabernet sauvignon har karaktär av grön paprika, svartpeppar och tobak

Cabernet sauvignon är bitter till sin karaktär och bidrar till att söta viner blir torrare. Cabernetvin karaktäriseras av den speciella smaken av grön paprika, vilket kommer från pyrazinet, svartpeppar och tobakstoner. Tack vare ekfatslagringen skapas även en spännande smak av exotiskt trä. Men det finns även andra smaker som förknippas med cabernet sauvignon, som:
  • svarta körsbär
  • svarta vinbär
  • björnbär
  • blåbär
  • plommon
  • choklad
  • läder
  • vanilj
  • cassis
  • mynta
  • tryffel
  • ceder
  • hallon
  • eukalyptus
Cabernet sauvignon fungerar fantastiskt bra att lagra på ekfat, då tanninerna blir mjukare och skapar nya smaker. Det är ett vin som smakar bättre ju längre den lagras.

Cabernet sauvignon passar bra till kött och starka ostar

Eftersom cabernet sauvignondruvan ger ett strävt vin passar det väldigt bra till proteinrik mat. Prova gärna vinet till lamm, grillade revbensspjäll eller en lagrad ost. En skvätt av detta smakrika rödvin i köttfärssåsen tar dessutom spagetti och köttfärssås till en ny nivå.

Låt ditt cabernetvin stå i kylen en stund innan servering

Cabernet sauvignon smakar som bäst vid 16–18 grader. Det är vanligt att låta den stå framme i rumstemperatur, vilket gör att den blir lite varmare än optimalt. Ställ gärna in flaskan i kylen i 20–30 minuter innan den ska serveras för att uppnå rätt temperatur. På så sätt kommer friskheten och syran i vinet fram mer.

Cabernet sauvignon smakar bäst i stor kupa

Ett glas med stor, rund kupa låter vinet andas och tar bäst fram smaken i en cabernet sauvignon. Allra bäst smakar det i ett kristallglas, men så länge glaset är tunt kommer du få en härlig smakupplevelse.

Cabernet sauvignon finns i generöst utbud på Systembolaget

I Systembolagets sortiment finns över 560 olika Cabernet sauvignonviner från ett trettiotal länder. Det finns många prisvärda alternativ som håller väldigt hög kvalité. Topp 10 cabernet sauvignon