Vodka

VODKA. Rysk eller polsk vodka, skandinavisk akvavit eller svenskt brännvin - samma dryck med olika namn av sina ursprung. Råvarorna är desamma och spriten tillverkas på samma sätt.

Ursprung för vodka

Vodkans ursprung är från länderna i nordöstra Europa. I begynnelsen försökte man jäsa och destillera allt som gick att använda - som grönsaker, potatis och olika sorters spannmål. I Ryssland använde man råg som tål kyla och trivs bra i magra jordar. Kvass, en spontanjäst rågöl är också en dryck som uppstod under den tiden i Ryssland. Fortfarande är råg tillsammans med vete den vanligaste råvaran i traditionell rysk vodka. I Polen är den bästa vodka också oftast tillverkad av råg. Till Sverige kom spriten via apoteken, under tidig medeltid. Livets vatten, aqua vitae, skulle bota alla möjliga krämpor. Men sprit kom även att tjäna tillverkare av krut. Det lösa krutet dränktes i sprit varpå det stelnade. Sedan kunde man transportera krutet säkert - för att krutet inte skakade isär under transporter.

Kryddad och smaksatt vodka

Man kan krydda vodka på olika sätt. Smakar spriten, vodkan, mycket av örtkryddor är namnet vanligtvis snaps eller kryddat brännvin. Smaken kommer av örter eller bär som får laka ur i en mindre mängd sprit. Tinkturen blandas med en större mängd sprit. Flavoured Vodka är en ny, artificiell och annan form av smaksatt vodka av brännvin.

Tillverkning av vodka

Kolonndestillation är den dominerande metoden vid tillverkning av vodka. Metoden är industriell och effektiv. Under senare år har den mer primitiva enkelpannan fått en mycket exklusiv status. Destillation i enkelpanna ger en rund och mjuk och fyllig vodka. Det är ovanligt med lagrad vodka.

Namnet vodka

I Ryssland är vodka diminutivform av vatten, således betyder vodka "det lilla vattnet". Numer säger de flesta vanligtvis vodka över hela världen. Vodka är också en populär drinkbas över hela världen. Här hittar du några av Vinbankens recept på vodka-drinkar.