Laddar annons
Sankt Petersburg för en kulinarisk weekend
20 Feb, 2019

Sankt Petersburg för en kulinarisk weekend

Det finns många anledningar till varför man ska besöka Sankt Petersburg. Ett skäl är stadens dynamiska restaurangutbud. Nästa för att upptäcka ryska viner och tredje anledningen är för att ge sig hän vodka i kombination med mat på hög nivå.  

Prova inte en men hundratals olika vodkasmaker och det till mat. Allt är tillåtet, smakerna skiftar och spriten är ren som snö till kvaliteter som närmar sig finkel. Scenen är ung i kontrast till de makalösa kulturskatter man kan se på museet, Hermitaget (bild ovan).

Att sammanfatta Sankt Petersburgs restaurang- och barutbud gör ingen över en långhelg. Till det är tiden för knapp och stadens 800 restauranger för många. Lägg till alla barer och caféer vilka visade sig både serverar mat och alkoholdryck. Samtidigt som de serverar kaffe av världsklass och bakverk som bullar ut sig till egna konstverk.

Sankt Petersburg är listad på UNESCO världsarvslista och har 5 miljoner invånare. Konstskatter och arkitektur lockar många turister. Den inhemska turismen överväger fortfarande men de internationella gästnätterna ökar stadigt. År 2017 steg siffran till över 10 miljoner besökare vilket var ett rekord.

I takt med att ekonomin stärks ökar intresset för uteliv även bland stadens invånare. Att äta frukost på restaurang är snart lika populärt som att äta middag. Restaurangerna har vanligtvis öppet från 7 på morgonen till 23 på kvällen. Mat och dryck är om inte ett parallellspår till Hermitagets ovärderliga visuella kulturskatter men ändå ett smaksinnligt sidospår vars populäritet ökar i raketfart.

sankt-petersburg-feb-19-vinbanken

Unga krögare driver utvecklingen

Kärntruppen i stadens gastronomiska scen är en handfull person som likt Ludmila på Mechateli driver egna restauranger, sammanlagt är de ett 40-tal. Sammanhållningen är stark och man arbetar också aktivt för att dela med sig av idéer eller specifikt, för att driva frågan om bristen på utbildad arbetskraft med ambition att få igång en branschutbildning.

Utmärkande för gruppen är att de är unga team. På gott och ont som Ludmila säger,

”We have had no older generations to learn from, nor did we have to compromise or to adjust ”.

Utmaning och inspiration

Det är inte svårt att hänga med på vad som händer inom gastronomin på hemmaplan eller internationellt. För senaste up-date är återkommande resor och möten med kollegor i andra länder nödvändigt, internet med Instagram är ett annat måste, säger Ludmila. Kockarna berättar att de söker uppslag på den internationella arenan och gärna går till de skandinaviska köken för inspiration.

Den stora utmaningen är enligt Ludmila XX att få fram råvaror. Som att hitta bra leverantörer för kött, fisk och grönsaker. Eller att få hem vin vilket inte heller är en självklarhet, än.

Naturvinsmetropol på gång

Att Sankt Petersburg tagit till sig konceptet naturvin är kanske inte heller så konstigt. Unga vindrickare älskar genren naturvin och Sankt Petersburg är en ung stad med många studenter. En annan anledning skulle kunna vara närheten då många av naturvinernas ursprung finns närmare, eller inom samma radie som de europeiska vingårdarna. Men att importera Georgiska viner är om inte omöjligt så i alla fall betydligt svårare än att exempelvis importera naturvin från Arbois i Frankrike.

mat-och-dryck-i-sankt-petersburg-vinbanken-feb-19

Mat och dryck på restaurang i Sankt Petersburg

Att gå på restaurang i Sankt Petersburg är fortfarande billigt. Maten kostar avsevärt mindre än i Sverige och vinet är också billigare än hos oss. Få restauranger erbjuder dock fler än ett eller kanske två ryska viner vilket är trist när man reser som vinälskande och nyfiken turist. Den specifika vinbaren i Sankt Petersburg som specialiserade sig på ryska viner får vi veta, har nyligen stängt och alternativ saknas. En del påminner om Sverige – svenska viner är fortfarande sällsynta på restaurangers vinlistor och en specifik vinbar, lär ju dröja.

Sommelier Ludmila Ivanova driver restaurang Mechtateli, rekommenderas!

Språket

Att inte kunna språket är en utmaning när på resa i Ryssland. Vi märker det tydligt när gatunamn ska tydas eller när menyer ska läsas. Det är inte heller självklart att hitta engelska beskrivningar till maträtterna. Lyckligtvis är alla mycket trevliga och hjälpsamma och missförstånden få.

Vodka för alla tillfällen

Exempel på nya grepp är att erbjuda 30 procentig vodka (utmärkt procenthalt när man ska lyfta fram smak) med olika smaksättningar för att på detaljnivå matcha till maten, från entré till dessert och avslutningsvis som en digestif. En både spännande och rolig smakupplevelse som vi kan rekommendera. Den ryska tapasbaren Petrov-Vodkin är perfekt för att upptäcka vodka.

Läs artikeln från vårt besök på den i februari helt nyöppnade ryska tapas baren och restaurangen Petrov-Vodkin.

sankt-petersburg-fastning-neva-med-is-vinbanken-feb-19

Sött går mot torrt ryskt vin

Att naturviner, som grupp, kommer starkt. Och att de ryska vinerna, som generellt är fortsatt förvånande söta men att alternativen rycker fram. Torra viner uppskattas och efterfrågas av restaurangerna. Den ryska vinproduktionen är i en stark utvecklingsfas.

Vinbutik i Ryssland

SimpleWine.ru
Landsomfattande butikstäckning. Med utvalda viner från världens alla vinländer. Med bredd i kvalitet från bättre vardag till draklyx. Prisnivån är hög över hela linjen och (för vinerna vi kollade på) i linje med Systembolagets priser.