Laddar annons
8 Dec, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa ekologisk vodka på Systembolaget - och hur funkar det

VODKA. Vinbanken har skrivit om olika spritsorter under hösten, bland annat vodka. Glädjande är att EKO-certifierad vodka, eller andra spritsorter, inte längre sticker ut som udda företeelser eller sällsyntheter. Dessutom är de riktigt bra. Här kommer listan över vodkorna som ville vara med i vårt test och som är eko-certifierade.

Att EKO-certifiera sprit innebär att råvarorna är certifierade, av en certifierad kontrollant. Det finns flera att välja bland och många tar hjälp av ett lokalt certifieringsinstitut. En gång per år får tillverkaren besök av certifieraren som gör en genomgång av alla underlag, bland annat kontrolleras att alla ingredienser som ingår i tillverkningen är certifierade som eko.

Exempelvis kan inte en gintillverkare bege sig ut i skogen för att plocka enbär då de vildvuxna inte är ekocertifierade. Med denna rigorösa kontroll upprätthålls kvalitet och säkerhet i märkningen. För konsumenter är det avgörande för att kunna lita på en certifiering. Dessutom vill vi som handlar kunna skilja på varumärkens fantasinamn som påminner om eko-märken till det som är äkta vara, för att uttrycka det klart.

Hur certifieras ekologisk vodka

Janne Suominen är stockholmaren som flyttade till Öland. För Janne var det aldrig något snack om att att driva Wannborga Gård på ett annat sätt än som ekologiskt jordbruk. Nu fungerar det dock bara delvis, för vinodlingarna återstår ännu en del arbete och Suominen är inte heller säkert att gårdens vin kommer ekocertifieras. Det svenska vädret är som bekant inte det mest stabila och för vinodling har Sverige ärligt inte heller det mest optimala klimatet. Ännu, kan tilläggas då Vinbanken vet att många svenska vinbönder tackar högre makter för pågående klimatförändring.

Wannborga Gård tillverkar förutom vin även whisky, gin och vodka. Det är den senare vi ställt upp i provningen för att testa Systembolagets eko-certifierade vodkautbud. Vinbanken kunde samla fem tillverkare. Förutom Wannborga har vi provat eko-vodkor från destilleriet Znaps som håller till i Flen, Södermanland. En annan vodkatillverkare heter Runa Vodka med säte i Sollentuna utanför Stockholm. All Runas sprit är eko-certad och de har en stor portfölj.

Purity Vodka tillverkas i Skåne och korades nyligen till världens bästa. Purity destilleras hela 32 gånger i en specialbyggd panna som designats av Thomas Kuuttanen som också är VD. Medan Pure Green Vodka, också prisbelönt, destilleras sex gånger vilket är mer vanligt och så som de flesta gör, tillverkas i Frankrike. Platsen kan tyckas osannolik, menar varför tillverka vodka i Cognac, men it all makes sense när vi får förklarat att i Cognac finns redan tekniken, utrustningen och förpackningar. Det är nära till råvaran precis som att logistik knappast är ett problem.

Ekocertifiering ur vodkatillverkarens synvinkel

Att tillverkningslandet för Pure Green är Frankrike är således inte så konstigt som det först kan verka,

- Det är mycket svårt att få tag på ekocertifierad säd här hemma, berättar Janne Suominen på Wannborga. Det är fortfarande få spannmålsbönder som är certifierade i Sverige.

Hos Wannborga köper man korn, örter och kryddor från Tyskland men framförallt från Nya Zeeland. Så apropå Pure Green vars tillverkning finns i Cognac har en del att göra med att Frankrike kommit längre i jordbrukets ekocertifiering, i jämförelse till Sverige.

För sprittillverkarna medför EKO-certifieringen högre kostnader. Janne Suominen säger att det hamnar på runt 9 000 kr per år för Wannborga Ö Vodka.

- Vi måste sälja ganska mycket vodka för att räkna hem certifieringskostnaden. Men jag ser det mer eller mindre som en plikt att bidra med vad jag kan. Självklart vill vi producera ekologiska produkter!

Det finns 34 listade eko-vodkor i Systembolagets register (många ligger i BS) och alla tillverkare fick frågan om de ville vara med i provningen. Vodkorna i provningen nedan är listade i prisordning.

Test, bästa ekologiska vodkan på Systembolaget

Wannborga Ö Vodka (30556)

Wannborga på Öland AB, Borgholms kommun Sverige, 298 kr för 700 ml.
Alkoholhalt: 40,3 %
Ren, elegant smak med liten twist av citrus och örter. Munkänslan är ren och frisk.
Betyg: 5

Purity Vodka (86519)

Purity Vodka AB, Eslövs kommun, Sverige, 298 kr för 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Ren, nyanserad smak med inslag av örter och som en hint, lakrits. Lång eftersmak. Munkänslan är rund och frisk.
Betyg: 5

Pure Green Vodka (87741)

The Pure Green Vodka Company, Frankrike, 312 kr för 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Doft och smak är lite tyngre, det finns ett parfymerat drag, som en lätt fruktsötma. Smak av vanilj och fylligare munkänslan.
Betyg: 3

Znaps Vodka (87752)

ZNAPS Sweden AB, Sverige, 388 kr för 700 ml.
Alkoholhalt: 40 %
Smaken är ren, munkänslan är rund, lätt fet och smaken är kryddig med söt underton. Ger ett eldigare intryck. Pepprigheten är rätt kul, bra kännetecken.
Betyg: 4

Runa Vodka Original (85050)

Runa Vodka AB, Sverige, 434 kr
Alkoholhalt: 43 %
Smaken är ren, tydligt citrusbetonad med en bakomliggande sötma, munkänslan har en viss fetma. Eftersmaken är ren, lång med fruktig twist.
Betyg: 3+
Tillverkaren gör många olika sorters olika ekovodkor men vi har bara recenserat Original. En intressant vodka i företags portfölj destilleras av råg.

Runa Vodka Silver Organic (86323)

379 kr för 700 ml
Balanserad och nyanserad med visst djup i doften. Smaken är balanserad, klassisk med tydliga nyansering av frukt, spannmäl och lätt krydda. God!
Sägs innehålla råg!
Betyg: 4

Runa Vodka Dark Label (85028)

379 kr för 700 ml
Liten doft, aningen citrus. Mjuk, finstämd med tydliga drag av lakrits, en hint citrus och med en fetare munkänsla. Blyg viol!
Betyg: 3

Omprovade, 23/12-17.

Slutsats:
Det är kul att se att det finns så många företagare i Sverige som vill göra egna drycker, som vodka men också annat. Och hur bra de gör det! Provaren funderar allvarligt på att börja dricka mer vodka. Flera ovan smakar verkligen gott, utan annan inblandning!

Huvudbild: Camilla Skogsberg och Janne Suominen, Wannborga Gård Öland. Bild från Ölandsbladet.
[artikel id="57165" titel="Förslag på smått-gott att äta till vodka!"]
[artikel id="58080" titel="Klassisk drink - The Vesper"]