Laddar annons
Prosecco med Villa Sandi när det bjuds till uppgraderat mingel
10 Jan, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Prosecco med Villa Sandi när det bjuds till uppgraderat mingel

Inget annat vin är lika mycket mingel som prosecco. Men det är hög tid att damma av kunskap och tidigare fördomar. På bara 10 år har utvecklingen rusat för Prosecco med producenten Villa Sandi i framkant.

Läs mer: Historien om prosecco

Lättsam smak räcker inte längre

Det var inte länge sedan även druvan i vinet Prosecco kallades för, prosecco. Vin och druva hade samma namn och få uppmärksammade skillnaden. Att vinet smakade trevligt lättsamt räckte fint. Men de italienska tillverkarna ville stärka proseccovinets ursprungsbeteckning och så startade förändringsresan.

Stora varumärkestillverkarna möter konkurrens av producenter som lyfter fram smak och plats. Och ett billigt pris är inte längre det enda urvalskriteriet. För de är många tillverkare som har siktet inställt mot toppen. Villa Sandi är en, kanske den starkast drivande, producenten på kvalitetsresan som är på gång i Prosecco.

Prosecco är skyddad ursprungsbeteckning

Från 2009 är Prosecco ett skyddat ursprung (DOC och DOCG) för ett mousserande vin där bubblorna kommer av en andra jäsning i trycktank, av druvan glera. Utvecklingen i området har gått i rasande fart. Kvaliteten har höjts, och med en bredd av producenter har även ett toppskikt producenter utmärkt sig, med en stil av prosecco som är torrare men också går att koppla till ursprung på detaljnivå. Lägg till att det sedan 2020 även funnits rosévin från Prosecco, men då med namn spumante rosato.

Prosecco Rosé

Från den 1 januari 2021 finns beteckningen Rosé Prosecco. Rosévin som specifikt bär namnet Prosecco Rosé innehåller förutom druvan glera även pinot noir, enligt regelboken minst 10-15%. Ifall rosévinet är av blandningar med flera andra druvor är det alltid en ’spumante rosato’ och skillnaden dem emellan är tydlig.

Villa Sandi för prosecco med stil

I hjärtat av området Cartizze har Villa Sandi sitt säte och med över 1000 hektar vinodlingar har producenten förmånen av ett enormt urval. Vingårdarna spänner över området och täcker in olika jordmåner, höjdskillnader och exponeringar – självklart uppstår möjligheten att nischa sig på detaljnivå och att tillverka prosecco med extra allt.

Just nu finns dessa viner i beställningssortimentet, och som vi provat nyligen.

Il Fresco Prosecco (73340), 109 kr

Här känner jag igen prosecco, för mig är det inslagen av persika i alla nyanser. Lägg till äppelfrukt, en liten örtighet, stram smak som av en liten, knivsudd beska och fin längd. En utmärkt bra Prosecco och ett bra exempel att prova för att lära känna kvalitetsutvecklingen som sker i distriktet.
Betyg: 4+

Il Fresco Rosé Brut (77247), 99 kr

En favorit sedan länge. Vem kan motstå bäriga bubblor med extra allt när det gäller charm. Smaken är torr och jag tänker på soliga hallon och smultron. Uppmärksamma noterar att ordet prosecco fattas i namnet, det är korrekt – denna spumanté rosato är av druvorna  70% glera 10% pinot noir, 5% garganega, 5% chardonnay, 5% pinot grigio och 5% pinot bianco.
Betyg: 4

Il Fresco Blanc de Blancs Brut (78199), 79 kr – säljs i kolli om 6 flaskor

Torr, stram, frisk smak av citrus, äpplen, en touch av sommarblommor och örter. Helt klart en prosecco 2.0 med sin torrfriska, mer utmejslade smak. Spännande att prova och även denna ett bra exempel på stram smak.
Betyg: 4

Bästa prosecco sommaren 2021