england

England

England Vin

England är ett land som traditionellt inte har varit känt för sin vinproduktion, men på senare år har det blivit en framväxande och respekterad vinproducent i världen. Det milda klimatet i södra England och de speciella jordförhållandena har möjliggjort framgångsrik odling av druvor och produktion av högkvalitativa viner. 

Mousserande vin från England har på senare tid börjat dyka upp i allt högre utsträckning även på den svenska marknaden. Då och då hittar vi viner från välkända producenter som Nyetimber, Gusbourne, Rathfinny och många fler, och det är framförallt kring jul och nyår dessa viner börjar dyka upp. 

England som vinland - en översikt

Vinproduktionen i England har blomstrat under de senaste decennierna, särskilt i de södra delarna av landet som Kent, Sussex och Hampshire. England har blivit känd för sina mousserande viner, särskilt i stil med champagne, men man producerar också stilla viner i olika stilar.

Druvor i England

De druvsorter som odlas i England är främst anpassade till det kyliga klimatet. Här är några av de mest använda druvorna:

  • Chardonnay: Chardonnay är en populär druva i England och används ofta för produktion av mousserande viner och vissa stilla viner. Den ger viner med friska syror och smaker av gröna äpplen, citron och nötter.
  • Pinot Noir: Pinot Noir är en annan viktig druva för engelska mousserande viner och ger viner med toner av röda bär och mineraler.
  • Bacchus: Bacchus är en hybriddruva som trivs i det engelska klimatet och används för att producera vita viner med smaker av äpplen, stenfrukt och blommor.

Terroir och klimat i England

Englands terroir och klimat är gynnsamma för vinodling, särskilt för mousserande viner. De krithaltiga jordarna och den milda marina påverkan från Engelska kanalen ger vinerna sin egen unika karaktär. Klimatet är tempererat med svala somrar, vilket är fördelaktigt för druvor som trivs i svala klimat.

Vad gör vinerna speciella?

Det som gör engelska viner speciella är deras elegans, friska syror och unika terroir. Mousserande viner från England har vunnit internationell uppmärksamhet och prisbelöningar och är ofta jämförda med champagne. Englands vinproducenter har fokuserat på kvalitet och hantverk, vilket har bidragit till deras framgång på den internationella vinscenen.

Mat som passar till vinerna från England

Engelska viner är mångsidiga och passar bra till olika maträtter. Här är några förslag:

Mousserande viner: Dessa fungerar utmärkt som aperitif eller tillsammans med skaldjur, ostron, rätter med smöriga såser och fisk- och skaldjursrätter.

Stillaviner: De stilla vita och röda vinerna från England passar bra med kyckling, fläsk, lamm, grönsaksrätter och lätta ostar.

Englands snabbt växande rykte som en högkvalitativ vinproducent har gjort det till en spännande destination för vinälskare och en uppskattad exportör av viner runt om i världen. Om du är intresserad av att utforska nya viner och vinregioner, är England definitivt värt ett besök och en provning av sina unika viner.