Laddar annons
Världsklass, engelskt mousserande vin med Sugrue och Wiston Estates
2 Apr, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Världsklass, engelskt mousserande vin med Sugrue och Wiston Estates

Man kan tro att druvodlingar i England är nytillkomna påfund. Speciellt när ståhejet kring landets mousserande viner antagit proportioner som vore de berömda rockband a la dryckesvärldens Beatles.

Sugrue och Wiston Estate. Redan under 1960- och 70-talen odlades vindruvor i större skala i England. Och även om de flesta sålde druvorna vidare har många av dessa tidiga egendomar överlevt för att nu stå på egna ben. Nu ser situationen helt annan ut, det andas framtid bland de engelska vinproducenterna.

Ytorna för nyplanteringarna verkar aldrig ta aldrig slut och intresset från investerare och konsumenter är stort. Jag konstaterar att Englands mousserande viner är som en branschens spjutspets vilka mejslar sig fram mot en plats bland världens främsta.

Kort om bakgrunden de engelska vinnäringen

Varför det dröjt så länge innan vi på en bred allmän bas kan lära känna de engelska vinerna (de mousserande) är inte enkelt att svara på. Produktionen har alltid varit liten är bland det första som spelar in. Sedan spelar klimatet roll, tidigare än mer. Den sedan begynnelsen kända devisen, det pålitligt opålitliga vädret har i takt med klimatförändringen antagit mer gynnsamma förutsättningar för druvodling.

Likaså har den bubbelälskande hemmamarknaden vaknat. Konsumenter tycker att de lika gärna kan eller hellre vill köpa engelskt bubbel. Proseccotåget tuffar förvisso på även i hela Storbritannien men häri ligger ingen jämförelse, alla vet att vinerna är olika, punkt slut.

Annat som spelar in är att världen varit i pandemi. Vidare till Brexit med handelskrångel samt höga skattepåslag på alkohol generellt. De engelska mousserande vinerna är jämförelsevis lika dyra på hemmaplan som i Sverige och i nivå med många champagner.

Precis som för vinodlarna i Sverige är jämförelsen, när kvalitet ställs mot redan väl kända stilmallar som vin från Champagne, alltid en utmaning. Det är inte lätt att mäta sig mot de bästa (alt läs första, mer berömda) vilken är en jämförelse som blir oavsett.

Att tiden är på uppstickarens sida är en gammal sanning. En vinmakarens erfarenhet ökar precis som åldern på vinstockarna, båda blir bättre. Likaså verkar senare års klimatpåverkade väder, årgångarna, bli till en fördel för världens mer kylslaget belägna vingårdar. Tankarna går till södra England och Sverige.

Blindprovningen, champagne vs engelskt mousserande vin

Så sent som 2017/2018 bjöds jag in till en spännande blindprovning. Tema, engelska mousserande möter champagne, kan du känna skillnaden?

Provningen innehöll ett 20-tal mousserande viner varav en handfull engelska bubbel av bästa klass.

Då och där satte jag utan större svårighet vilka viner som kom från Champagne. Min australiensiske kollega som arrangerade provningen, Drew Lambert, blev nog lite besviken och grymtade, ”Oh gosh Elke you are such a Francophile”. Precis då kändes det dock oerhört bra. För vem skulle kunna komma på tanken att utmana Champagne med någon som helst framgång?

Återigen visar det sig – hur otroligt kul det är att vara vinälskare – i en värld där få saker eller ting är konstanta eller för alltid. Alternativt ens går att tas för givna.

Att engelska mousserande viner rockar fett bra är sant. Jag är omvänd.

Wiston_Estate_och_Sugrue-mousserande-vin-fran England-Vinbanken

Blindprovning engelskt mousserande vin utmanar champagne

På en nyligen genomför provning i Stockholm fick vi smaka mousserande viner från producenterna Sugrue och Wiston Estate. Kvaliteten på vinerna höll hög nivå. Och mannen bakom vinerna är den skicklige Dermot Sugrue. På senare tid alltmer prisbelönt och omskriven och det med all rätt. Det började med det fantastiska jobb han gjort för producenten Nyetimber. Som för övrigt var först i Sverige med mousserande vin från England. Nu arbetar Dermot för Wiston Estate, samtidigt driver han egna Sugrue. På sin fritid förstår jag att han gärna hjälper och konsultar för andra.

England, de mousserande vinernas nya hot-spot

Sugrue och Wiston Estate ligger i de böljande, sydligt exponerade sluttningarna i South Downs (norr om Brighton). Till Reims i Champagne, Frankrike är det inte mer än 50 mil. Samma druvor odlas på en jordmån som är nästan identisk. Golfströmmen temperar klimatet i södra England och den stora utmaningen för odlarna är den vanligtvis regniga sommaren. En annan stor skillnad är den del av jordmånen som är unik för England och som kallas för green-sand-soil. Den är speciellt lämpad för mousserande vin.

Druvorna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Green-sand-soil - den gröna jorden

Den brytpunkt som blir mellan de kustnära kalkstensmassiven med inlandets mer yppiga sandjord skiftar vackert i grönt. Enligt Dermot Sugrue är den gröna sandjorden extra intressant när man vill göra mousserande vin. Just den här jordmånen ligger exempelvis bakom framgången för producenten Nytimber.

Dermot berättar att pH-värdet i vingårdarna (viktig värde vid vintillverkningen) ofta skiljer sig åt i South Downs. Exempelvis hade ”The trouble with dreams” en helt enorm syra. Tyvärr (bara nyfiken) fick vin ingen uppgift på hur hög.

provning-recension-sugrue-wiston-estate-engelskt-mousserande-elke-jung-vinbanken

Provning mousserande vin med Wiston Estate och Sugrue

The Trouble with Dreams 2017 (56038), 549 kr

Årgången gav en mycket liten skörd. Vinet har legat 4 år på jästfällningen, lite fatanvändning.

Livlig mousse I den ljusgula färgen. Stor nyanserad doft, komplex. Torr, fyllig, tydligt mogen fruktig smak av äpplen, inslag av bröd, nötter, karamell, choklad och kaffe. Smaken har en nästan knock-out liknande syra. Hur länge kan man spara vinet – vem vet, jag satsar på 10 år, minst.
Betyg: 4+

Sugrue Downs – Zodo NV (94110), 499 kr

60/40 blandning chardonnay och pinot noir. 50/50 ståltank, delvis lagrad stora ekfat om 500 liter från Bourgogne.
Gul färg med livlig, tät mousse. Fruktig och mjuk doft med en lätt parfymerad not. Torr, fyllig smak med inslag av karamell, grillade äpplen, mogen citrusfrukt och grape. Bred smakstil.
Betyg: 3 +

Sugrue Cuvée Boz Blanc de Blanc 2015 (56054), 749 kr

Här är vinet från den gröna sandjorden, jäst på ståltank, 100 mallo, 5 år på jästfällning, 9 gr/l dosage. Färgen är gul med en tydlig grön ton. Doften är livlig, stor och sprudlande nyanserad med en touch av kaffe i kulissen. Smaken är torr, fyllig fruktig av persika och apelsin, mogna äpplen med inslag av kaffe, kakao, mandel och mineral. Lååång eftersmak. Den täta moussen är påtaglig. Komplext vin med en tidsålder som når horisonten. Förtjänar att ställas bredvid toppcuvéer som Cristal, Dom Perignon eller Cuvée Sir Winston Churchill.
Betyg: 5

Wiston Estate Brut Cuvé 2015 (54254), 479 kr

Druvblandningen är 33% chardonnay, 22% pinot noir och resten pinot meunier. Färgen gul och gyllene, doften stor, fruktig och generös. Torr, fyllig smak med ett kraftfullt driva av mogen trädgårdsfrukt, inslag av kaffe, kakao och choklad. Drag av nötter. Generös. Lätt beska strama upp. Komplex, stor och yvig med precision.
Betyg: 4

Wiston Estate Blanc de Noir 2014 (560049), 699 kr

Sluten doft med en lätt örtig ton. Torr, fruktig med en fräckt, tät och finstämd mousse, fruktig smak och bra längd. En markerad beska tar i dagsläget över smakbilden. Lägger undan flaskan 2 år.
Betyg: 3

Wiston Estate Rosé 2014 (54199), 489 kr

I det här rosévinet ingår rött, stilla vin med 34% (ganska stor andel med andra ord). Färgen är vackert laxfärgad, doften lätt örtig med fruktig, mogen twist. Smaken är torr, mogen av vinbär, touch körsbär, inslag av örter och mineral med karamelligt avslut. Lättgillad!
Betyg: 3+

LÄS MER OM MOUSSERANDE VIN HÄR, OLIKA STILAR, URSPRUNGSLÄNDER OCH BETECKNINGAR.

Huvudbild: Dermot Sugrue.