italien

Brunello di Montalcino

Italien

Brunello

Brunello di Montalcino är en liten italiensk appellation men vinet är legendariskt. Här är det fylliga rödviner med kraftfull karaktär som gäller. Är du ute efter något annat så hittar du det inte i Brunello di Montalcino. Det här är viner som ofta ligger på lagring och det är inte ovanligt att dyrgripar som är flera decennier gamla auktioneras ut till höga priser.

Brunello di Montalcino vindistrikt har torrt och varmt klimat

Brunello di Montalcino produceras i Toscana i Italien. Eller närmare bestämt i de kulliga omgivningarna runt staden Montalcino. Klimatet är varmt och torrt och druvorna mognar förhållandevis tidigt. Brunello har varit ett begrepp inom vinvärlden sedan 1400-talet. Länge hade Brunello di Montalcino rykte om sig att vara ett mycket sällsynt vin och vingården Biondi-Santi var den enda som tillverkade Brunello di Montalcino i större kvantiteter. Sedan 60-talet har antalet producenter av detta eftertraktade vin ökat mycket snabbt och det finns idag över 200 tillverkare av Brunello di Montalcino, även om många av dem är små. Trots att distriktet Brunello di Montalcino är relativt litet kan jordmånen variera kraftigt och det innebär att viner som produceras av druvorna som växer här kan ha väldigt olika karaktär.

Brunello di Montalcino görs på sangiovese

Alla viner i Brunello di Montalcino gör på sangiovese som ger vin med hög syra, tydliga tanniner och en kryddig karaktär med inslag av röda bär. Brunello är vad den lokala varianten av sangiovese kallas. Skalet kan få ett lätt brunaktig ton på grund av områdets terroir. Tillverkningsprocessen för ett traditionellt Brunello di Montalcino är relativt komplicerad och bygger på maceration. Det är en process som innebär att ämnen från druvornas skal, kärnor och stammar inte avlägsnas direkt utan jäser med i musten. Vinerna lagras sedan på ekfat. Ofta används en särskild typ av ekfat som inte avger så mycket av den karaktäristiska eksmaken utan ger andra aromer en chans att ta plats.

Brunello di Montalcino passar till kraftig och kryddstark mat

Om du vill servera Brunello di Montalcino som måltidsdryck är grytor med mycket smak och grillat kött ett bra val. Olika typer av mat förändrar kemin i munnen och därmed påverkas även smaken. Det är bra att ha i åtanke om det är en riktigt dyr flaska du ska avnjuta. Då kan det vara bättre att dricka vinet för sig och istället servera ett bordsvin till måltiden.

Brunello di Montalcino – glas och temperatur

17–19 grader är en lämplig temperatur för ett fylligt Brunello di Montalcinovin. Det finns speciella glas för Brunello di Montalcino för dig som ofta dricker vin av den här typen. Det finns också glas som är särskilt framtagna för viner på druvan sangiovese. Men det viktigaste är att du använder rödvinsglas som gärna får ha en lite vidare öppning, då det balanserar tanninerna i vinet.

Priset på vin från Brunello di Montalcino är högt

I Sverige ligger genomsnittspriset på en flaska Brunello di Montalcino på omkring 500 kronor. Det är alltså ett relativt exklusivt vin och det finns inga rena budgetalternativ. Få vinkännare anser dock att prisbilden är överdriven. Brunello di Montalcino är snarare ett vin som många vinkännare föredrar att köpa eftersom priserna inte pressats upp till orimliga nivåer, som när det gäller flaskor från mer kända “finvinsdistrikt”.

Brunello di Montalcino på Systembolaget

I Systembolagets butik online kan du ofta välja mellan ungefär 50 Brunello di Montalcinovin. Alla vinerna är röda.