Laddar annons
Vertikal Frescobaldis Montesodi och Castelgiocondo Brunello
26 Aug, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vertikal Frescobaldis Montesodi och Castelgiocondo Brunello

VERTIKALPROVNING. Montesodi och Castelgiocondo Brunello är bland de bättre vinerna den italienska producenten Frescobaldi gör. Företaget är stort med enorm variation men här fick Vinbanken tillfälle att prova en handfull årgångar av några av husets toppviner. 

Nicolò D’Afflitto, chefvinmakare hos Frescobaldi säger att sangiovesedruvan tillsammans med pinot noir är vinvärldens bästa sorter för att ”översätta” jordmån (terroir) till smak. Han lägger till att det inte handlar om vilken klonen är hit eller dit. Nej, det är jorden, solens värme och nöjda vingårdsarbetare som gör skillnad. Poetiskt så det räcker kan man tycka men å andra sidan, det är ju verkligen inget fel i ett påstående som detta och jag hoppas att det senare är sant.

Toskana har varierande jordar, och marken skiljer sig mycket bara mellan Frescobladis egendomar Montesodi och CastelGiocondo som att det är stor skillnad på varje plats. Frescobaldi startade ditt miljöarbete redan på 1990-talet och de var omställda efter fem år. Samtidigt har de valt att inte vara certifierade. Nicolò D’Afflitto säger att de ej tror på märkningen och att han vill lägga tid på ”viktiga” uppgifter.

Frescobaldi använder inte kommersiell jäst och de gör ingen grön skörd då man anser att harmoni och balans börjar i vingården. Att undvika grön skörd (man trimmar ned antalet druvklasar tidigt för att driva mer kraft till kvarvarande frukt) är en alltmer intressant vinkel som diskuteras flitigt band vinmakare. De som väljer att avstå menar att naturen skapar sin balans på egen hand. Vidare görs ingen ”bleeding” (när man tappar ofärgad vätska från en must för att få en djupare färg) längre och man genomför lång maceration (när skal ligger med i musten för att ge vinet färg). Slutligen använder Frescobaldi en mindre andel ny ek och de gör numer bara en lätt filtrering innan buteljering.

Castello Nipozzano

Öster om staden Florens på bergskammen och i hjärtat av Chianti Rufina ligger Castello Nippozzano. Från byggnaden ser man dalen och floden Arno. Slottet är anrikt och dess historia sträcker sig tillbaka till 1000-talet. Ett svalt, blåsigt mikroklimat samt väldränerad jordmån är utmärkande på plats. Montesodi skapades första gången 1974 som ett vin bara tillverkat de bästa åren. Från årgång 2011 klassas vinet som Toscana IGT. Ej tillverkad: 1989, 1984, 1983, 1981, 1977, 1976, 1975.


Montesodi 2013, Toscana IGT

Färgen är blåröd, mörk. Doften har driv, är tät av körsbär och koncentrerat violparfymerad. Fyllig smak av mogna röda körsbär med distinkt syra, fruktiga tanniner, inslag av örter, kryddor, fat och en lätt blommig rondör med en lätt pinjeton. Vinet är på ett sätt mer ”extraherat”, ung och tät, syran är läckert tydlig och alkoholhalten hög. Ung!
Betyg: 3+
Mer om: Kall vinter med ymniga snöfall, för Toscana. Kall vår med mycket regn. Sval sommar fram till juli då det slog till och blev riktigt varmt. Mognaden i druvorna fick en skjuts och med svala nätter gick processen enligt plan. Druvor med bra balans av frukt, syra och alkohol skördades.

Montesodi 2010, Chianti Rùfina Riserva DOCG

Röd, mörk rödbrun färg. Stor, nyanserad och lätt parfymerad doft med en nypa läder. Smaken är fyllig av mörk frukt, kärniga körsbär och mogna plommon, strama tanniner och distinkt syra, parfymerat inslag av viol. Elegant.
Betyg: 4
Mer om: Regnig årgång där sommarmånaderna hade ömsom regn och sol om vartannat. September kom med svalare temperaturer och skillnaden mellan varma dagar och svala nätter var perfekt. Druvorna skördades i perfekt skick. Producenten hoppas mycket av denna årgång som man tror kommer visa på sangiovesedruvans goda potential (i denna vingård).

Montesodi 2007, Chianti Rùfina Riserva DOCG

Blåviolett, mörk, ogenomtränglig färg. Doften minner om fat, lakrits och viol. Fyllig smak som även är tät, koncentrerad och komplex av mogna körsbär och plommon, viol, örter och fat. Rejält häftig, bra spänst och kalasbra längd. Ungt vin!
Betyg: 4+
Mer om: En nagelbitares årgång med besvärliga regn och svala temperaturer under våren, augusti som närapå regnade bort för att i september gå in i ”perfekt väder”. Varma dagar och svala nätter. Lustigt nog är alkoholhalten lägre jämfört med övriga årgångar i provningen vilket bara tydliggör vinets ungdom och vigör än mer. Årgången räknas som ”sval” hela vägen från vintervila fram till skörd av druvorna.

Montesodi 2000, Chianti Rùfina Riserva DOCG

Blåröd, tät färg. Doften är tydlig av fat. Smaken fyllig, mörkfruktig med inslag av läder och mogna körsbär och örter. Finstämd, elegant och utvecklad med en lätt sötma i eftersmaken.
Betyg: 4
Mer om: Tidig skörd, redan i slutet av augusti vilket var mellan 7-10 dagar tidigare än ”normalt”. Druvorna var mycket yppiga med höga sockernivåer och mogna polyphenoler (ett ämne som finns i växter med därtill fler undergrupper, anses vara antioxidant), men höga nivåer av tanniner (kärv förnimmelse) och antocyaniner (färgämnet i växtens cellsaft, i vin bl annat i bladens gröna färg eller blå färg i mörka druvor).

Castelgiocondo

Tenuta CastelGiocondo ligger sydväst om Montalcino och egendomen var en av de första att tillverka Brunello de Montalcino på 1860-talet. Husets Brunello görs av ett urval från egendomens bästa sangiovesdruvor. Vingårdarnas situeringen är perfekt vad gäller altitud, jorden är dito med god dränering och exponeringen är syd, sydvästorienterad.

CastelGiocondo är alltid varmare (jämfört med Castello Nipozzano) och jordmånen består av en mix mellan skiffer, sand och lera. Och enligt producenten utmärker sig husets Brunello som en stabil klassiker och som ett vin vilket alltid presterar god till högkvalitativ nivå i kombination med elegans. Vi kan bara hålla med i det påståendet efter denna provning, och från dessa provade årgångar.

Castelgiocondo Brunello 2012, Brunello di Montalcino DOCG

Mörkröd färg. Stor doft, fyllig, rik och driven. Fyllig, kärnig smak av mogna körsbär, örter och fat. Balanserad, fin längd med ljuvlig syra. Elegant!
Betyg: 4
Mer om: Höga temperaturer under växtsäsongen med begränsad nedebörd under sommaren. Torr säsong. Lång skördeperiod. År 2012 räknas som en varm och het årgång.
Vingården är belägen så att man ser havet. Vacker plats med strålande utsikt. Människorna är alltid glada. Sangiovese är en druva som är mkt kinkig med platsen, gillar högre lägen-men ej för högt. Optimalt är 250-450 m ö H. Syd-sydväst exponering, dränerad jord. Stenig. Klonen är inte hemligheten till vinet men däremot spelar plats, jord och soltimmar roll precis. Han lägger till, harmoniska arbetare gör också sitt till!

Castelgiocondo Brunello 2010, Brunello di Montalcino DOCG

Röd, utvecklad färg. Doften är stor, av fat och läder. Smaken fyllig, rik och nyanserad med kalasbra balans, inslag av örter, kryddor, viol, frukt som körsbär, en nypa pinje och fat med ett kärnigt avslut. Stor, aromatisk samt ungdomlig eftersmak.
Betyg: 5
Mer om: Skörden avslutades sent, 20 oktober. Under våren såg det dystert ut med idel regn och hagel vilket skapade utmanande problem på fälten, bland annat svampangrepp. Positivt var att grundvattendepåer fylldes upp. Under september var förutsättningarna idealiska, svala nätter och varma, soliga dagar. Druvorna skördades i kalasbra skick.

Castelgiocondo Brunello 2007, Brunello di Montalcino DOCG

Rödbrun, mörk och tät färg. Doften är tät och sammansatt. Mullrande! Vinet är fylligt, mörkfruktig av körsbär och plommon, med lätta drag av torkad frukt, smak av örter, kryddor, pinje, viol och fat. Eftersmaken är kraftfull med en begynnande mognadston av torkad frukt. Elegant.
Betyg: 4
Mer om: Skörden avslutades i oktober och kvaliteten på druvorna som kom till vineriet var perfekta.

Castelgiocondo Brunello 2000, Brunello di Montalcino DOCG

Blåröd, tät ogenomtränglig färg. Mogen, utvecklad doft. Smaken är fyllig. Vinet har en tät textur, är nyanserat och komplext med fruktig körsbärssmak, inslag av söta moreller, örter, pinje och fat. Trevlig eftersmak. Bedömer att vinet kan utvecklas ytterligare, spännande.
Betyg: 3+
Mer om: Skörden avslutades 7-10 dagar tidigare än vanligt. Druvorna höll höga sockernivåer, extrakt, alkohol och tanniner. Syran kan var lägre 2000.

Snart på gång in, och ett riktigt bra vin, är Frescobaldis Nipozzano Chianti Rùfina Riserva 2015 för 139 kr. Här har ni en skolbokschianti av läckert snitt!

Huvudbild: Nicolò D’Afflitto chefvinmakare Frescobaldi, foto Vinbanken