Japan
Vinlandet Japan är ett relativt ungt vinland med en vinkultur som skiljer sig kraftigt åt från övriga världen.
Traditionellt sett är det risbrygden sake som dominerar i önationen Japan. På senare år har dock allt fler vinproducenter kommit fram och börjat producera viner. Även om konsumtionen av vin fortsatt är låg jämfört med till exempel sake, så ökar intresset mer och mer för varje år. Det som gör Japan unikt som vinland är att de definierat en egen vinkultur. Med andra ord så har de inte satsat på traditionella druvor som odlas i stora delar av världen. Istället har de valt en helt egen väg där hybriddruvor och naturviner är dominanta. Om man jämför med Kina, som valt vägen där de odlar stora mängder chardonnay och pinot noir, så är det väsentlig skillnad jämfört med Japan. Här heter de kändaste druvorna Delaware, Koshu Niagara, Muscat Baily A och Kyoho. Druvor som för den stora massan är okända. I takt med att allt fler japaner börjat få upp ögonen för den inhemska vinproduktionen så har även exporten ökat. I Sverige finns det i dag ett antal japanska viner i Systembolagets sortiment. Just naturviner är något som är synonymt för japanska viner och i dag är de flesta viner som importeras från Japan just naturviner. På senare har det blivit allt populärare med naturvinsbarer i Sverige, och det är just på naturvinsbarer som japanska viner är väldigt populära.Kända vinområden: Vin produceras i stora delar av Japan men framförallt i regionerna Yamanashi, Nagano, Yamagata, Hokkaido och Niigata.