
VAD ĂR SAKE. Den Japanska nationaldrycken sake görs pĂ„ ris och vatten men lyckas Ă€ndĂ„ bli till en av vĂ€rldens mest komplexa drycker. LĂ€r dig grunden om sake pĂ„ 5 minuter; tillverkningen, stilarna, serveringen och myterna!
Vad Àr sake? | Vad betyder sake
Sake (é ) Ă€r vad vi i vĂ€st kallar en viss japansk alkoholhaltig dryck gjord av ris, jĂ€st, kĂŽji (lĂ€s nedan) och vatten. PĂ„ Japanska betyder sake helt enkelt âalkoholhaltig dryckâ och det vi vĂ€stlĂ€nningar kallar sake heter istĂ€llet nihonshĆ« (æ„æŹé ). Förutom att vara en populĂ€r mĂ„ltidsdryck sĂ„ har sake en viktig social roll bland japaner. Vid religiösa shintoritualer, bröllop, fester och invigningar serveras ofta sake. Sake Ă€r aktuellt i Sverige som en del av en allt mer komplex restaurangkultur, denna urĂ„ldriga dryck syns framförallt som komplement tilll sushi och annan japansk gastronomi.
Sake historia
Det Ă€r troligt kunskapen om alkoholhaltig dryck pĂ„ ris togs frĂ„n Kina till Japan pĂ„ 300-talet efter kristus. Det Ă€r dĂ€remot inte solklart nĂ€r tillverkningen började likna modern sake, men tvĂ„ olika japanska böcker skrivna pĂ„ 700-talet benĂ€mner liknande alkoholhaltiga drycker. Ăven fast japanerna lĂ€rde sig sofistikerade bryggmetoder av kineserna redan pĂ„ 600-talet sĂ„ var troligen denna tidiga sake en simplare produkt jĂ€mfört med dagens exemplar.
Sake nu
Sedan 1970-talet har forskning inom sake bland annat kommit fram till att kraftig polering av riset ger avsevÀrt finare sake. Det finns runt 1600 tillverkare av sake i Japan och de allra flesta av dessa Àr smÄ till medelstora producenter. Precis som öl sÄ finns det smÄ hantverksmÀssiga mikrobryggerier, dessa sake kallas i handeln för `jizakeŽ för att skilja sig frÄn de mer industriella produkterna.
Hur tillverkas sake? | Hur gör man sake
Motsvarigheten till vinmakare kallas i sake-vĂ€rlden för `tĆjiÂŽ, denna bryggmĂ€stare styr sedan produktionen med hjĂ€lp av sĂ„ kallade `kurabitoÂŽ, arbetare. Sake tillverkas av speciella sorter av spannmĂ„let ris och produktionen pĂ„minner om ölbryggande. DĂ„ tillgĂ„ng och kvalitet pĂ„ vattnet Ă€r av stor betydelse Ă€r de flesta sakebryggerier belĂ€gna vid vatten. Till skillnad frĂ„n öl Ă€r sake i regel inte kolsyrat och alkoholhalten Ă€r högre, ofta runt 14-17%.
Första steget Àr att polera bort proteiner frÄn riskornen. Oftast poleras hela 20 till 60% av riskornet bort för att fÄ en sake av hög kvalitet. Riset tvÀttas, Ängkokas och blandas sedan med jÀst och `kÎjiŽ (aktiv ingrediens: Aspergillus Oryzae) som bryter ner stÀrkelse till jÀsbart socker. Massan fÄr jÀsa i stora tankar mellan 18-32 dagar och pressas sedan. Det Àr denna pressvÀtska som kallas sake.
Vanliga typer av sake
Polering ger en finare, mjukare och renare sake-smak. DÄ riset Àr den mest kostsamma ingrediensen i sake stiger flaskans slutpris i förhÄllande till grad av polering.
Junmaishu (çŽç±łé ) Denna sake bryggs av ris som fĂ„tt minst 30% av sin vikt bortpolerad
HonjĂŽzĂŽshu (æŹéžé é ) Detta Ă€r en Junmaishu med tillsatt alkohol
GinjĂŽshu (ćéžé ) Denna sake bryggs av ris som fĂ„tt minst 40% av sin vikt bortpolerad. Heter den Junmai Ginjo sĂ„ betyder det att ingen alkohol tillsats
DaiginjĂŽshu (性ćéžé ) Sake som bryggs av ris som fĂ„tt minst 50% av sin vikt bortpolerad.
Namazake (çé ) Opastöriserad sake, kan göras av samtliga typer
Det finns mÄnga varianter av sake att utforska, och tiden att göra det Àr precis nu. Sake har aldrig vart bÀttre!
Hur serverar man sake? | Hur dricker man Sake
I Japan dricker man sake bÄde i hemmen samt pÄ lokal, ofta i den typen av bar som kallas Izakaya. Det Àr vanligt att fÄ sake upphÀllt i liten karaff som kallas Tokkuri, det Àr sedan gÀsten som hÀller över sake i sin Sakazuki-kopp. Om du dricker sake tillsammans med nÄgon anses det hövligt om den yngre serverar den Àldre. Den Àldre hÄller dÄ sin kopp i en hand med den andra handen under koppen. Serveringstemperaturen varierar stort, vissa sorter bör drickas vid samma svala temperatur som ett vitt vin och andra runt 35-45 grader. En del sorter kan serveras bÄde kallt eller varmt beroende pÄ din preferens. Generellt kan man sÀga att finare sorter serveras svalt.
Vad smakar sake?
FrĂ„gan Ă€r ungefĂ€r lika svĂ„r att svara pĂ„ som âvad smakar vin?â Men generellt kan man sĂ€ga att sake har en plattare (mindre syrlig) smak Ă€n vin och en mjukare (mindre bitter) smak Ă€n öl. Sake har ofta en elegant karaktĂ€r och vanliga inslag Ă€r av pĂ€ron, grön banan, vit persika, vanilj och jasminblommor.
Hur lÀnge hÄller sake?
Sake Àr klart for konsumtion direkt vid försÀljning och utvecklas inte positivt vid lagring. En mycket grov tumregel Àr ett Är i oöppnad flaska och en mÄnad i kylen efter att flaskan öppnats.
Myter om sake
Myt: Sake Àr sprit!
Svar: Sake destilleras inte och Àr dÀrför inte en spritMyt: Sake serveras alltid varm!
Svar: Ibland, men det gÀller mest enklare sorter
Myt: Sake uttalas saké!
Svar: Det korrekta uttalet för sake Ă€r âsackeâ