spanien

Txakoli

Spanien

txakoli

Txakoli, som även kallas Txakolina, är ett spännande spanskt vin med en distinkt karaktär. Det är vanligtvis ett mycket torrt vitt vin med hög syra.

Det kan vara lätt kolsyrat och ha en förhållandevis låg alkoholhalt. Fram till 1980-talet var detta ett enkelt vin som tillverkades småskaligt, oftast av familjen som sedan drack vinet. Sedan Txakoli erhöll sin Denominación de Origen har vinet snabbt nått stor popularitet. Idag produceras vinet mer storskaligt och för en internationell marknad. Ordet txakoli härstammar från etxakoa som betyder hemmagjord. Även om det är vitt vin de flesta förknippar med Txakoli så görs det även rött vin och rosévin under den här etiketten. Txakoli kan lagras på ekfat eller i ståltankar och det dricks ofta inom ett år efter att det producerats.

Txakoli produceras i flera distrikt i Spanien

Txakoli är inte en appellation utan en typ av vin som görs på samma sätt i områdena Geteria, Biscay, Alava och Chacoli. Den största delen av allt vin av typen Txakoli produceras i den spanska delen av Baskien. Här är nederbörden hög och det kan bli kallt på hösten. Här har man gjort vin av typen Txakoli i flera hundra år, för lokal konsumtion. Det är intressant att ett så anrikt men tills ganska nyligen tämligen obskyrt vin nu har blivit en internationell succé.

Txakoli kan göras med en blandning av flera druvor

Den druva som de flesta förknippar med Txakoli är hondarrabi zuri. Sorten ger små och kompakta druvklasar. Citrus, blommor och örter är smaker och dofter som ofta är tydliga när du dricker Txakoli. Druvsorten är inte särskilt produktiv men så aromatisk att det kompenserar för det. Även andra druvor kan förekomma i Txakoli, till exempel folle blanche. Rött Txakolivin är inte lika vanligt, men görs på druvan hondarribi beltza.

Txakoli passar till tapas

Txakoli dricks ofta som aperitif innan maten men är också en klassiker till tapas, alltså små rätter som kan vara väldigt olika varandra. Om du serverar fisk eller skaldjur med pressad citron till är Txakoli ett bra val av vin då syran i vinet matchar maten.

8–10 grader är en bra serveringstemperatur för Txakoli

Txakoli ska gärna drickas svalt. Ofta kan du ta flaskorna direkt ur kylskåpet strax innan det är dags att korka upp dem. Glas för vin gjort på druvorna riesling eller sauvignon blanc passar bra även till Txakoli eftersom de också är druvor med påtaglig syra. Men ett helt vanligt vitvinsglas fungerar också alldeles utmärkt.

Txakoli är inte så dyrt

Txakoli är i regel förhållandevis billigt. Men tillverkningsvolymerna för ett enskilt vin är inte så stora att priserna kan pressas ner hur lång som helst. Räkna med att betala någonstans mellan hundra och tvåhundra kronor för en flaska Txakoli i Sverige.

Txakoli på Systembolaget

Systembolaget brukar ha flera flaskor Txakoli att välja mellan. Störst är utbudet av vit Txakoli men ofta kan du även hitta rött vin eller rosé av den här typen.