Gin, vodka och en rejält rökig whisky – tillfälliga nyheter
Tillfälliga nyheter på Systembolaget inkluderar även starka drycker. Här en rökig whisky med modiga 46 procent alkoholhalt.
Vodkans ursprung är från länderna i nordöstra Europa. I begynnelsen försökte man jäsa och destillera allt som gick att använda – som grönsaker, potatis och olika sorters spannmål.
I Ryssland använde man råg som tål kyla och trivs bra i magra jordar. Kvass, en spontanjäst rågöl är också en dryck som uppstod under den tiden i Ryssland. Fortfarande är råg tillsammans med vete den vanligaste råvaran i traditionell rysk vodka. I Polen är den bästa vodka också oftast tillverkad av råg.
Till Sverige kom spriten via apoteken, under tidig medeltid. Livets vatten, aqua vitae, skulle bota alla möjliga krämpor. Men sprit kom även att tjäna tillverkare av krut. Det lösa krutet dränktes i sprit varpå det stelnade. Sedan kunde man transportera krutet säkert – för att krutet inte skakade isär under transporter.
Man kan krydda vodka på olika sätt. Smakar spriten, vodkan, mycket av örtkryddor är namnet vanligtvis snaps eller kryddat brännvin. Smaken kommer av örter eller bär som får laka ur i en mindre mängd sprit. Tinkturen blandas med en större mängd sprit.
Flavoured Vodka är en ny, artificiell och annan form av smaksatt vodka av brännvin.
Kolonndestillation är den dominerande metoden vid tillverkning av vodka. Metoden är industriell och effektiv. Under senare år har den mer primitiva enkelpannan fått en mycket exklusiv status. Destillation i enkelpanna ger en rund och mjuk och fyllig vodka.
Det är ovanligt med lagrad vodka.
I Ryssland är vodka diminutivform av vatten, således betyder vodka ”det lilla vattnet”. Numer säger de flesta vanligtvis vodka över hela världen.
Vodka är också en populär drinkbas över hela världen. Här hittar du några av Vinbankens recept på vodka-drinkar.
Tillfälliga nyheter på Systembolaget inkluderar även starka drycker. Här en rökig whisky med modiga 46 procent alkoholhalt.
Restaurang Mechateli i Sankt Petersburg är dit man går. Krögaren Ludmila Ivanova är barristan som utbildade sig till sommelier och öppnade restaurang.
På besök i nyöppnade ryska tapas baren Petrov-Vodkin. Vi vill äta ryskt, gärna på nytt sätt och väljer därför stora tapasförslaget på menyn. Dryck är vodka.
Ett skäl att besöka Sankt Petersburg är stadens dynamiska restaurangutbud. Nästa för att upptäcka ryska viner och tredje anledningen är att smaka vodka i kombination med mat.
TILLTUGG TILL VODKA. Vinbankens frågade Master Blendern Thomas Kuuttanen för Purity Vodka om tips på goda tilltugg till vodka.
DRINK. Har du snaps över från sill-lunchen kan du använda kryddade brännvin för att blanda härliga sommardrinkar. Brännvin har många användningsområden.
HAYMARKET. Cocktailbaren Americain på designhotell Haymarket by Scandic har seglat upp som en av Stockholms mest välbesökta barer. Här serverar, blandar och mixar barchefen Christian […]
PURITY VODKA premierades som världens bästa vodka 2017. Purity är en svensk vodka som tillverkas på Ellinge slott i Skåne.