Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken

Prosecco

Prosecco är ett vin som fungerar för det mesta men kanske inte för en sparsmakad vin-entusiast som möjligen kan tycka att proseccovinerna är för söta. Givet att personen inte testat någon av de bättre proseccovinerna som finns på marknaden. Men glöm inte att prosecco faktiskt ska vara lite lättsam och söt i smaken och det är just det många gillar.

Prosecco smakar lättsamt, bubbligt och lagom sött samt har låg alkoholhalt. Den mer torra smaken verkar vara den typ som gäller för de mest ansedda vinerna.

Vad är prosecco

Ett oftast mousserande vin, dock inte alltid ska tilläggas då en liten del även tillverkas som stilla vin. Alkoholhalten är låg, mellan 8-11 procent är vanligt. Roséviner är tillåtna, godkänd ursprungsklassificering våren 2020.

Varifrån kommer Prosecco

Ursprungsområdet ligger i den Alpnära italienska provinsen Treviso i region Veneto samt i Friuli Venezia. Conegliano och Valdobbiadene, där de högsta kvaliteterna av prosecco tillverkas, ligger i bergen strax norr om Treviso, i Veneto.

Kvalitetsbeteckning och märkning

Prosecco DOC tillverkas i nio provinser mellan Veneto och Friuli Venezia Guilia.

Medan Prosecco DOCG är från provinsen Treviso och städerna Conegliano och Valdobbiadene samt från Asolo. DOCG-klassificeringen inkluderar den högre kvaliteten, Prosecco Superiore DOCG med specifika zubzoner.

Kvalitet DOC och DOCG bär den traditionella ursprungsmärkningen på flaskhalsen, en klassificerings-remsa med unik streckkod.

Klimat och druva

Klimatet i området är kyligt och druvan som heter glera, mognar sent.

Skörd kan starta i början av november. Förr innebar den sena skörden per automatik att utomhustemperaturen var låg och att jäsningen av musten pausade av naturligt skäl fram till våren när vädret blev varmare och jästningen tog fart, igen.

Hur tillverkas prosecco

Tillverkningen sker med charmat-metoden. Det innebär att den andra jäsningen sker i tank (inte som för en champagne i varje enskild flaska).

Vinet lagras sedan på tank mellan 18-24 månader och fylls därpå i flaska, under tryck. Tillverkningen är kostnadseffektiv och passar vin som görs i stora volymer.

Prosecco har en liten restsötma. Vin med beteckningen ”Dry” eller Brut innehåller upp till 12 g/l restocker. Jämför till de vinerna vi vanligtvis har som måttstock för beteckningen ”torr” som ligger mellan 1-3 g/l restsocker.

När och hur ska man dricka prosecco

Vinet passar perfekt som mingeldryck eller som del av en drink, varför inte i ett bål. Mest berömd är Bellini cocktail som skapades av ägaren till Harry’s Bar i Venedig, Guiseppe Cipriani, under 1930-40-talet.

Smaken är klädsamt frisk med lätt bitter avslutning (och låg alkoholhalt) varför det inte är förvånande att många väljer att dricka ett glas tillsammans med vänner, i stället för en kopp kaffe.

Således, ett perfekt vin för sommar eller som fördrink, till småplock som torkad skinka, parmesanost eller bara så, till nötter och chips.

Veneto