Kryddig grönsaksgryta från Tanzania med vintips

Favoritmarkera

Kabichi är lätt att variera efter tillgång på grönsaker. Nu har jag lagat den med kål. Serveras med fördel till lamm eller kycklingrätter men även en ugnstekt laxbit passar utmärkt. Tillbehör leder också fram till passande vinval men här har jag bara testat grytan på egen hand.

I kombinationspanelen fanns återigen röda boxvinet från Beringer som får representera den allmänt stora gruppen röda boxviner vilka smakar av frukt och bär, har en moderat syrlighet och ett inslag av fat. Smaken kan inte sägas vara söt utan mer balanserad, stram och åt det personligare hållet. Många fler passar in i denna smak-genre, med små variationer av än det ena eller andra. Två vin-nyheter i april och ett mörkt öl, Guinness var också med i testet.

Provade viner
Vill ni läsa dryckernas omdömen och deras beskrivning, bläddra till inlägget om Kuku Wa Kupaka, kokoskycklingen.

2021 Cape Heights Chenin Blanc Chardonnay 2008, Sydafrika, 55 kr för 1 L. Obs! lanseras 2009-04-01
Betyg: 3+
Kombination: 3-

5333 Cape Heights Cabernet Merlot Shiraz 2008, Sydafrika, 55 kr för 1 L.
Obs! lanseras 2009-04-01.
Betyg: 3+
Kombination: 3

74639 Beringer Cabernet Sauvignon 2007, USA, 219 kr för 3 L
Betyg: 3+
Kombination: 4

1260 Guinness Draught, Irland, 18.90 kr för440 ml burk.
Betyg: 3+
Kombination: 1

Recept Kabichi (kryddad kål) 4 personer
1/2 vitkålshuvud, ca 3/4 kg
1 gul lök
2 morötter
1 grön paprika
2 msk matolja
1 tskd salt
2 tskd spiskummin
1/2 tskd gurkmeja
2 dl vatten
1 tomat

Skär kål i tunna strimlor. Skala och hacka lök och morötter. Kärna ur paprika, skär den i strimlor.

Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i lök, fräs. Lägg i kål, morötter och paprika. Krydda med salt, spiskummin, gurkmejan. Häll på vattnet, låt grytan koka upp.

Koka på svag värme i 10 minuter med locket på. Skär tomaterna i bitar, lägg i grytan. Koka ytterligare 2 minuter eller tills kålen är mjuk. Servera grytan het.

Kommentera