Laddar annons
24 Jul, 2009

Sommarföljetong: två goda roséviner

Turen har kommit till rosévinerna. När tävlingen hölls hade många av årets rosévinerna ännu inte levererats. I gruppen rosévin är det med bara ett undantag, spanska Viña Tondonia´s rosévin, yngst som gäller. Det för att rosévinet alltid smakar bäst när spänstigt och friskt.

2209 2008 Puycheric Syrah Rosé 2008, Frankrike, 59 kr
Smak: Frisk bärsmak, syrligare limeton.
Omdöme: Vardagsvin. Frisk, syrlig helt okej och skön i sin enkla stil.
Betyg: 3

Silver, Rosévin, 60-79 kr/helflaska: 2243 Clairet du Château de Lisennes 2007, Frankrike, 79 kr

Recept: Lökpaj
Ingredienser för 6 personer
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
5 medelstora gula lökar
1 msk olivolja
1 msk smör
1/2 dl vitt vin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

1 krm timjan
1 vitlöksklyfta
1 dl finhackad purjolök (det gröna)
1 dl riven Gruyèreost eller annan schweizerost

Gör så här
1. Hacka samman smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel. Låt den stå ca 30 minuter i kylen.
2. Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär löken i tjocka skivor. Fräs löken i olja och smör i en stekpanna på svag värme 10-15 minuter. Tillsätt vinet efter halva tiden. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
3. Skala och finhacka vitlöken. Låt vitlök och purjolök fräsa med i 1-2 minuter. Tag stekpannan från värmen och låt svalna.
4. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Lägg lökblandningen i pajskalet. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt pajen svalna något.

Till den spröda lökpajen är det gott med öl. Välj gärna en ale med lite sötma. Den som vill ha vin väljer gärna ett torrt vitt ur smaktypen fylliga & smakrika alternativt ett mjukt & bärigt rött vin. Rosévin passar också bra, särskilt om det är sommar.