De bästa Spanska vita vinerna under 2009

Favoritmarkera

Under året, inklusive december 2008, har det fram till idag lanserats nio vita bordsviner (ej inkluderat mousserande). Av dessa är fyra så pass vettiga att de kan presenteras på en topp-lista och av dom är det bara tre som fortfarande finns tillgängliga. Lanzos Sauvignon Blanc Viura 2007 som kom den första december förra året är slutsåld. Samma producent lanserade senare under 2009 ett vitt vin på bag-in-box. Tyvärr, kan man konstatera då det är ett riktigt nerköp. Andra druvor och förvisso tappade i box men jämfört med flaskvinet inte anledning nog till den markanta kvalitetsdippen.

En annan reflektion är varför de fantastiska vitvinerna från Spanien i allmänhet och Rías Baixas i synnerhet är så sällsynta i Sverige. De görs förvisso i mindre mängder men för Systembolaget och de tillfälliga lanseringarna kan det knappast vara ett problem. Det är ju viner som dessa som ska finnas där? Är det importörer som bromsar eller är det så enkelt att ”vi” inte köper viner från detta ursprung. Känner de svenska konsumenterna inte till vinerna tillräckligt bra? Är anledningen någon av de senare så kan jag bara säga, – ni vet inte vad ni missar förrän ni provat :-). Testa som minst 95188 Lagar de Bouza Albariño 2008 för 100 kr. I vinernas ursprungsområde njuter familjer traditionsenligt av skaldjur och fisk med ett glas albariñovin (druvan) till Julmiddagen.

Listan
95222 Mesta Macabeo Moscatel 2008, Uclés, 50 kr (prissänkt från 63 kr!!)
Beskrivning: Frisk citrus. Torr, medelfyllig. Gröna äpplen, inslag av citrus. Trevlig.
Passar till: Milda fiskrätter, kokt fisk eller som sällskapsvin till plockmat och snacks.
Omdöme: Vardagsvin. Enkel och trevlig rakt upp och ner.
Betyg: 3+
Provad: 2009-06-04

95188 Lagar de Bouza Albariño 2008, Rías Baixa, 100 kr.
Beskrivning: Mogen frukt, aningen söt. Torr, medelfyllig. Lätt aromatisk, aningen sötma ger fruktrondör. Balanserad helhet och trevlig eftersmak.
Passar till: Fisk och skaldjur. Lagade i ugn eller naturell.
Omdöme: Bättre vin. Skön personlighet och trevlig balans av mogen frukt. Användbar. Nu-vin.
Betyg: 4
Provad: 2009-04-23

95178 Blas Muñoz Chardonnay 2007, La Mancha, 129 kr
Beskrivning: Rökig, stor, lätt smörton. Torr, medelfyllig. Mogen frukt, rökiga fat och en lätt smörton. Eldig eftersmak.
Passar till: Lagad mat, smötstekt fiks, mandelpanerad fisk, ugnstekta rotfrukter, fiskgryta med majo. Vitt kött, gärna fläsk.
Bättre vin. Stor och bombastisk med tydlig alkoholton. Okej, och om m gillar stilen.
Betyg: 3
Provad: 2009-04-23

Lämna ett svar