Antano-Crianza-vinbanken-1410x165px_JPGAntanoCrianza-vinbanken-350x300px_JPG

Louis Jadots Beaune 1er Cru Theurons vertikal

Favoritmarkera

I veckan som var hade Stockholm besök av Nicolas Dewé från Maison Louis Jadot. På Systembolaget finns de populära basbourgognerna (det skulle man ju utan tvekan kunna kalla dem för), vit och röd Couvent de Jacobins (artikel nummer 5283 och 5798). I Beaune finns ingen Grand Cru men väl 36 Premiers Crus, Theurons är en av dem. Läget är sluttande ner mot staden Beaune, dessutom är det ett av de första vingårdslägena för Maison Jadot, förvärvat redan 1830.

Beaune 1er Cru Theurons 2007 (73363), 325 kronor
Bärig, tajt och koncentrerad doft. Medelfyllig. Markerad bärsmak, hallon, inslag av körsbär, mineral och rostat kaffe från faten. Fruktsyran är stram, ännu ungdomlig. Bra eftersmak. Charmerande vin som vinvän såväl som nybörjare kan uppskatta.
Betyg: 4

Beaune 1er Cru Theurons 2006 (LJ 5801),  299 kronor restaurang
Doft av svamp och en touch vanilj. Medelfyllig. Tajt, hårt ihophållen smak, bl a körsbär, – bjuder inte på sig idag. Koncentrerad och med som jag tycker, god potential.
Betyg: 3 + (tänk på- betyg alltid för dagsform!)

Beaune 1er Cru Theurons 2005 (72583) 299 kronor best sortimentet maj.
Stor doft. Bär, saltstänkt mineralton. Smaken är medel till fyllig, rik av generösa hallon och körsbär, tydliga inslag av mineral, balanserade fat. Touch av alkohol slår igenom hos mig vilket också drar ner btyg från topp till bra.
Betyg: 4-

Beaune 1er Cru Theurons 2003 (
Stor, rik och generös dofta av bär, fat och mineral.Medelfyllig till fyllig smak med inslag av kakao, mineral och körsbärsmarmelad. Bombastisk och rakt på sak mer än finess och elegans.
Betyg: 3+

Beaune 1er Cru Theurons 2002
Stor doft, komplex! Stor, fyllig rik smak av frukt, bär, mineral, svamp och en liten parfymerad twist. Komplex och balanserad. Lång eftersmak. Utvecklingspotential!
Betyg: 5+

Beaune 1er Cru Theurons 1997
Färgen är röd med mognadsinslag. Fyllig, komplex smak av mogna bär, körsbär, vinbär, balanserade fat, noter av svamp och mineral. För mig är vinet i perfekt balans idag medan flera av mina medprovare menade att det skulle utvecklas i minst tio år till.
Betyg: 5

Provningen hölls på Brasseri Bobonne och vi fick bland annat prova duva till varmrätt. Så god!
Jag kan varmt rekommendera den här lilla krogen på Östermalm.

Intresserad av de lite udda årgångarna och mer speciella vinerna, besök Vinunics hemsida.

Lämna ett svar