Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken

Viogniervin till kryddig fisksoppa med chapati

Favoritmarkera

Att viognierdruvans viner är svårkombinerade med mat är det säkert fler som håller med om. Som bäst, enligt min erfarenhet till idag ;-), passar viogniervin som aperitif tillsammans med en ostbit, gärna vällagrad comté. Å andra sidan, vinernas blommiga och ibland fetmaliknande struktur borde rent teoretiskt gå perfekt till asiatisk mat. Här är ett enkelt härligt recept som visar att teori stämmer överens med praktik. Skönt att lära mer och bra att man kan gå vidare…..

Recept/ingredienser, 4 portioner
300 g vit fiksfilé
1 purjolök
smör
1 tskd gurkmeja
1 tskd chilipeppar
1 tskd spiskummin
2 hönsbuljongtärningar
5 dl vatten
1,5 dl röda linser
5 dl kelda lagalätt
0,5 tskd salt

Chapatibröd:
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
0,5 tskd bakpulver
0,5 tskd salt
2 dl yoghurt naturell

Gör såhär:
skär fisken i bitar. Strimla purjo, fräs den i smör i en kastrull. Rör i kryddor, buljongtärningar, vatten och linser. Låt soppan koka under lock, ca 10 minuter. Tillsätt gräddmjölk, Kelda, och fisk. Låt soppan koka ytterligare 3 minuter. Smaksätt med salt.
Bröd:
blanda mjöl, bakpulver, salt och yoghurt till en deg. Knåda den smidig. Dela degen i 10 bitar och kavla ut till tunna, tefatsstora kakor på mjölad bänk. Grädda bröden i torr, het stekpanna ca 1 min per sida. Lägg bröden efterhand under en handduk. Serveras nygräddade med smör.

Vintips av viognierdruvan:
Gnarly Head Viognier 2009 (6381), USA, 85 kronor
Torr och fruktig, frisk aprikossmak, lätt blommig rondör och fin  längd.
Betyg: 4-
Provad: 2010-02-11

McManis Viognier 2008 (6290), USA, 89 kronor
Torr och fruktig i en tyngre stil än vinet ovan. Parymerad frukt, gula päron och aprikoser. blommig eftersmak.
Betyg: 4
Provad: 2010-02-11

Lämna ett svar