Laddar annons
4 Jun, 2010

Chokladmuffins med blåbärsfröjd och vin

Festliga muffins med blåbär! Vinbanken har lånat recept och tips från importören Tegner Hermansson. Sommarkänslan infinner sig direkt så snart bär som smultron, hallon, jordgubbar och blåbär finns med på ett hörn...

Ingredienser:
Ca 14 st
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0,5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad (gärna Santander)


Blåbärsfröjd (Topping/Glasyr):
300 g (knappt 1pkt) florsocker
100 g Philadelphiaost
50 g mjukt smör
Saft från ½ pressad citron
Saft från några pressade blåbär (för att göra toppingen ljust lila)

Blåbär till garnering och glasyr
Ätbara blommor och blåbär till garnering.


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, socker poröst.
Smält smör, häll i matolja och sirap och blanda försiktigt med ägg- och sockerröran.
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör försiktigt ned i smeten.
4. Hacka chokladen, värm i vattenbad och blanda slutligen ned i smeten.
5. Fyll muffinsformar med 2/3 smet och grädda i ca 12 min. (ställ gärna formarna i en muffinsplåt, så håller de formen bättre)

Låt chokladmuffins svalna innan du lägger på toppingen. Garnera med blomma och ev. blåbär

Recept från Grapevine nr 2/2009
(Grundreceptet till chokladmuffinsen är hämtade ur Leilas "A piece of Cake", en fantastisk bok för gottegrisar som vi rekommenderar)

Vi/Tegner Hermannson/ rekommenderar!
TOMMASI Recioto di Soave 2006
Nr 74559 159,00 kr
Château Le Clou 375 ml 2005
Nr 74561 107,00 kr