Laddar annons
6 Jun, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Jakten på histamin har börjat

....och jag välkomnar initiativet! Tillhör själv den grupp personer som är extremt känslig och drabbas ofta av migränliknande huvudvärk, när jag dricker vin. Huvudvärken kommer  snabbt på och det är mycket svårt att värja sig på annat sätt än att avstå vin....och hur lätt är det för en vinnörd? Läs mer om det spanska projektet, Araex, som jagar histaminer i vin.

LÄS MER OM HISTAMIN I VIN: Intolerans mot vin | Histamin

Sammanslutningen Araex består av främst unga, oberoende bodegor i Rioja Alavesa. Här ingår bland annat svenskbekantingarna Baigorri, Muriel och Luis Cañas. Förutom att producera fantastiska Riojaviner i den nya skolan så har de även startat ett utvecklingsprojekt tillsammans med det spanska forskningscentret Fundación Leia.

Araex arbetar på en metod för att förutspå halten av histamin i ett vin. Histamin är ett ämne som bildas naturligt när vinet jäser och även när det lagras länge på ekfat. Dock kan höga halter av detta ämne ge symptom som migrän, utslag och sjunkande blodtryck för överkänsliga personer. Många länder planerar att införa gränsvärden för hur mycket histamin ett vin får innehålla. Araex vill med sitt forskningsprojekt hitta sätt att tidigt avläsa mängden histamin för att säkerställa en hög kvalitet på det färdiga vinet.

Resultatet av studien presenteras i slutet av 2011.
Besök Araex hemsida.
Källa: 5 min - Riojas nyhetsbrev - Maj 2010