Ordna egen chokladprovning

Favoritmarkera

Det är varken svårt eller komplicerat. Att köpa chokladen kan, beroende på var man bor, vara det momentet som kräver en extra insats. Många mindre städer har idag välsorterade tobakister eller andra handlare som caféer, vilka säljer bra choklad. Man kan även beställa hem olika sorter via nätet.

Lägg upp chokladen på tallrikar. En tallrik till varje deltagare. Har du choklad i 75 g förpackning räcker det utan problem till 10 personer i en provning. Ordningen kan vara vit, mjölk och därefter den mörka chokladen som du helst lägger efter stigande kakaoinnehåll. Avslutningsvis kan man, i det fall man vill känna av kvalitet, prova Marabou Premium med 70 eller 86 procents kakaoinnehåll. Vill du testa dina smaklökar extra mycket kan man också spara lite av Marabou mjölk (som man provat innan) och smaka av den igen, som sista bit. Inte en snäll övning men väl så talande. Sensmoralen är: same, same but different och smak och kvalitet i choklad ligger inte i procenten utan är i första hand, en direkt prisfråga. Priset är direkt avhängigt till kvaliteten av chokladen.

Prova genom att ta en bit i munnen, pressa den upp i gommen och låt den smälta….fungerar såklart bäst eller bara när chokladbiten innehåller äkta kakaofett. Ta god tid på er, ha vatten till hands och ett tips, skriv gärna ner intrycken. Man tenderar till att minnas smakerna bättre så snart man skriver ner det man känner och upplever.

Provningsordning
1. Fazers vita blockchoklad.
2. Vit Amedei 27 procent kakao eller vit Chocovic (40 procent kakao=fett).
-jämför, doft och smak, eftersmak. Känsla i gommen.

3. Marabou Mjölkchoklad, 32 procent kakao.
4. Chocovic mjölk, 36 procent kakao eller annan ”äkta” mjölkchoklad. Notera procenten.
-jämför, doft och smak, eftersmak. Känsla i gommen.

5. Michel Cluizel 1er Cru Plantation Maralumi Nya Guinea, 64 procent kakao.
6. Valrhona årgångschoklad (finns tre sorter). Här Palmira 2010 från Venezuela, 64 procent kakao.
7. Amedei, 66 procent kakao.
8. Valrhona organisk/biocertifierad choklad, 70 procent. Av Criollobönor från Sydamerika
9. Chocovic Guaranda från Ecuador, 71 procent kakao.
10. Marabou Premium 70 eller 86 procent kakao.
11. 100 procent Valrhona. Denna sort brukar jag låta deltagarna börja med först. Det för att väcka sinnet och smaklökarna. Det behövs bara en liten, liten bit!
– Beskriv, jämför.

Chokladfabrikörer
Amedei, Chocovic, Fazer, Valrhona, Marabou

Handla choklad på nätet
Kokbokhandeln, MumsigtChokladshopen,  Chokladgallerian,  Worldofchocolat,  Chokladbutiken

Mer
Om choklad och hur går en chokladprovning till på Chokladorama, här. 

Dryck till choklad:
Allt från vatten till te passar utmärkt eller nybryggt kaffe. För vin gäller lite olika. Vit choklad och mjölk kan passa utmärkt bra ihop med Moscato d´Astiviner från norra Italien. Ju högra kakaoinnehåll desto kraftigare dryck. Rent generellt passar vin av muscatdruvan bra. De finns i många varianter, som vinet ovan, eller som starkvin från södra Frankrike eller Sydafrika som Australien. En rökig single malt whisky är riktigt läcker till choklad runt 70 procent. Alternativen är egentligen obegränsade, så det är bara att prova på.

Lycka till och med önskan om en trevlig upplevelse.

Lämna ett svar