Clotilde Davennes Saint Bris och AOP

Favoritmarkera

Den 14 februari lanserades vinet Saint Bris 2009 (99582) på Systembolaget. Ursprunget AOP Saint Bris har aldrig tidigare varit representerat i Sverige. Det handlar om något så udda som ett vin av sauvignon blancdruvan från det annars så chardonnaydominerande området Chablis i Bourgogne, Frankrike. Clotilde Davenne är vinproducenten som också gör topp chablis. Inte är det konstigt, för att hon gillar det hon gör syns tydligt på bilden här.

Bourgogne är för det mesta och för de flesta vinkännare förknippat med chardonnaydruvan om vinet är vitt eller pinot noir, i det fall sorten är blå. För att förklara varför sauvignon blanc dyker upp som svarte petter måste man gräva sig djupare ner i regelverket, på detalj och områdesnivå. Om man ska vara petnoga (ja-såklart!) så kommer vinet från den lilla appellationen Saint Bris vilken ligger helt inbäddad med Chablis runt omkring sig. Tidigare hette det ”Sauvignon de Saint Bris”, men när området blev AOC 2003, det som nu heter AOP, kortades namnet till bara Saint Bris.

Saint Bris Sauvignon 2009 (99582), Frankrike, 100 kronor
Druva: Sauvignon blanc.
Doft av fläder. Smakrik, torr och medelfyllig. Ren. Fläder, vinbär, äpplen, citrus. Mineral. Med finess, ren och lång eftersmak. Bättre vin. Stram, uttalad mineralton. Finessrik.
Betyg: 3+
Provad: 2010-12-13

För att ”förstå” franska viner är klassificeringssystemet, AOP eller som det tidigare hette AOC ovärderligt. Förenklat skulle man kunna säga att alla franska viner och deras smakstil utgår ifrån specifika områden. Läge, jordmån, klimat, druvsorter, traditioner är bara några av alla de ledtrådar till vilken typ av vin som anses vara typiskt och representativt för ett visst distrikt eller område. Tidigare hette detta regelverk, på franska, AOC (Appellation d’Origine Controlee). Från och med 2011 gäller ett nytt namn och till del, nytt system i Frankrike. Se nedan:

• Appellation d’Origine Protégée (AoP – top step)
• Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS)
• Indication Geographique Protegée (IGP – replacing VdP)
• Vin de Table (VdT)

På några års sikt är ambitionen att få en Europeisk överensstämmelse vilket betyder att Italiens DOC ska övergå till klassificeringen DOP. På svenska heter skyddad ursprungsbeteckning, SUB.  Läs mer om övergången här, hur det såg ut tidigare och hur det fungerar idag. Fakta från International Wine Guild.

Wikipedia släpar de efter vad gäller korrekt info. Här kallas klassificeringen felaktigt och fortfarande för AOC. Dock, under geografi och klimat listas Bourgognes underappellationer och deras kriterier skolbokstydligt. Läs ut infon med åtanke att AOC idag heter AOP och den i det något förändrade ordningen så är texten ändå en bra ingång till varför sauvignon blanc finns i Saint Bris (typ- så är det bara).

Karta över Frankrikes AOP

Hysterisk festlig (sagt med glimten i ögat) artikel av fransk vinproducent över det egna regelverket, förklaring och alla de instanser en vinbonde ska känna till. Läs mer här, O´Vineyards.

Lämna ett svar

  1. 13 mars 2011

    Inte bara Wikipedia som släpar efter…

    VDQS existerar i praktiken inte längre.