Faustino 2010Faustino 2010 mobil

Nigel Dolan om pepparsmak i vin

Favoritmarkera

Tidigare har Nigel Dolan, vinmakare på Wyndham Estate i Australien, talat om smak- och doftinslag av mynta i röda viner. Han har vridit och vänt på frågan varför och av vilken anledningen man kan känna myntasmak när vinets ursprung är Australien. I hans senaste nyhetsbrev funderar han vidare över kryddkaraktären “peppar”. 

Peppar, vit och svart, är en doft och smak vinprovare ofta hittar i röda Rhôneviner. Smaken finns även i Australiensisk shiraz precis som att vissa Chilenska vinproducenter får fram just den kryddan extra tydligt.

Intressant att veta är att vi upplever stora individuella skillnader som individer att ens upptäcka peppar som doft och smak. Vissa av oss känner inte ens av smaken. Något att tänka på i provningssammanhang om inte annat. Läs mer om Nigel Dolans upptäckter i hela nyhetsbrevet från Wyndham Estate .

För den som gillar huskurer och kanske, skrönor – besök Smittskyddsinstitutets webbplats och läs om hur man botar vinterkräksjuka bäst…såklart, med glimten i ögat!

Wikipedia, som vi lånat foto av, har en bra “peppar” översikt, läs den här.

För mig är vinet nedan ett skolboksexempel, här från Chile, med pepparinslag.

Mayu Reserva Syrah 2007 (6699), chile, 89 kronor
Medel/fyllig. Mörk frukt, örtkryddig, peppar och lagerblad, smak av fat.
Bättre vin. Bra, välgjord m skön druvkänsla+Rhônekänning.
Betyg: 4-
Provad: 2011-03-14

Lämna ett svar