Laddar annons
28 Aug, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Weingut Karl Friedrich Aust i Sachsen

Sachsen är Tysklands minsta vindistrikt. I ett kulturminnesmärkt hus från 1700-talet i Radebeuls utkant har Karl Friedrich Aust vuxit upp med två syskon, mor och far. Familjen bodde under lång tid i ett rum och kök ovanpå källaren. Idag räknas han som en av vinområdet Sachsens mest betydelsfulla producententer.

DDR-tiden innebar också hög hyra, förutom att hus och egendom var konfiskerade. Livet var hårt. Pappan gick bort tidigt. Till huset hörde vinodlingar med lägen vid foten av Goldener Wagen, ett av Sachsens främsta Einzellagen. Att Karl Friedrich Aust skulle bli vinmakare var inte aktuellt. Istället utbildade han sig till stenhuggare . Under studietiden i Köln lärde han känna den konstintresserade, tillika franska sommelieren Frédéric Fourré. Sedan följde arbete. Prestigejobben i Dresden avlöste varandra och senare tillkom renoveringsarbete på Schloss Proschwitz. Så lärde han känna Dr. Georg Prince zur Lippe. Idag gör Karl Friedrich Aust vin på heltid. Han är 32 år, utbildad vinmakare och Sachsens idag yngsta vinproducent. Egendomen är på 4,5 hektar och han producerar främst vin av Weissburgunder, Riesling, Kerner och Spätburgunder. Årsproduktionen ligger på cirka 30 -tusen flaskor. Han arbetar med miljön i åtanke, dock utan certifiering. Huset som nu är tillbaka hos familjen rymmer ett vinotek med tillhörande restaurang. Ett lika litet utrymme finns för press och ståltank. I den gamla källaren ligger en handfull franska ekfat samt mindre ståltankar.

I källaren är det inte speciellt rent eller fräscht. Trots att den gamla miljön är ursäktande med sina svårarbetade förutsättningar gör det mig aningen betänksam om hur hans vin kommer smaka. Vi provar äppelfriska, rena och eleganta Kerner 08. Därefter druvrena tankprover av Riesling Radebeuler Goldener Wagen och Weissburgunder Radebeuler Steinrücken, båda årgång 09. Påföljande två viner är Riesling Radebeuler Steinrücken 08 och Radebeuler Spätburgunder 08. Den senare lagrad på nya franska fat under åtta månader är trots sin ungdom, ärligt, bland de bättre pinot noirviner jag provat. Utmaningen är som han säger att köpa mer mark. Om det är nyväckta kommunala idéer om Flurbereinigung eller andra politiska anledningar som gör det svårt för Sachsens småodlare att utöka sina arealer är en fråga utan svar. Men, med tanke på hur hans viner smakar idag ser framtidsutsikterna onekligen fantastiska ut. Det är bara att önska Sachsen egen vinhunk lycka till och skit i källaren, - ja, det går väl över.

Besök Austs hemsida, här.