De bästa nya årgångarna och Vila Santa box?

Favoritmarkera

Under sommaren har Systembolagets fasta vinsortiment (de som finns hela tiden) fått drygt 150 nya årgångar. En ny årgång är ju i praktiken ett nytt vin även om det har kvar sitt gamla varunummer. Det är här Du hittar de flesta av de bästa vinerna i måttliga prislägen.

De bästa vita nya årgångarna

Tre vita friska viner med härlig fräschör i syran tycker jag är de bästa årgångsbytarna denna sommar. Chenin blanc druvan kallas traditionellt för Steen i Sydafrika och var länge den i särklass mest odlade druvan. Den vita boxen 2011 Drostdy-Hof Steen, 169 kronor för 3 liter är i sin nya årgång den bästa chenin blanc boxen på Systembolaget. Billigt, friskt och fräscht vitt vin som klingar hela vägen utan större smakbredd.

2010 Saint Clair Sauvignon Blanc är ett aningen återhållet balanserat vin i klassisk nya zeeländsk stil. Bra hela vägen med en tuch av svartvinbärsblad i den läckra eftersmaken. Passar till lättare luncher, sallader eller bara som ett glas torrt vitt. Mycket prisvärt för 99 kronor.

Brocards 2010 Petit Chablis Dom Saint Claire, namnlikheten är en ren slump, är som vanligt en mycket frisk bourgogne med lite limesyra och något avskalad lätt mineralisk chabliston. Trevlig lillchablis från Brocard för 105 kronor.

Bland de halvtorra vita vinerna finns det en hel del mindre bra viner bland de nya årgångarna och ett riktigt bra. 2010 FM Riesling från Pfalz är en utmärkt halvtorr box (finns också som flaska) och den nya årgången är just nu helt outstanding bland halvtorra boxar för sina 224 kronor. Nästan fynd.

De bästa röda nya årgångarna

2009 Vila Santa Reserva från João Portugal Ramos är ett fynd för 109 kronor. Nu sägs det att den kommer att prissänkas till 99 kronor den 1 oktober och då blir den ett superfynd. Det ryktas också att Vila Santa kommer att släppas på 3liters box!! senare i höst. Ett stort, rikt, mustigt och komplext ännu lite ungt vin med mycket lovande framtid som passar till det mesta och de flesta även till den finare middagen.

För ungefär halva priset finns 2009 Dão Casal Mor Reserva. Innehållsrikt rustikt och fyndigt mycket vin för pengarna. 2010 Diamond Cellars från Rosemount är en klassisk aussiblandning på Shiraz/Cabernet Sauvignon i bra och billigt utförande för 69 kronor. Hygglig frukt och komplexitet med viss struktur och längd ger med viss tvekan också fyndstämpel.

Närmast under fyndklass finns en intressant kvintett av röda nya årgångar. 2006 Gran Feudo Reserva från Navarra.  Utmärkt mullig, mjukt och ändå strukturerad spanjor med fruktighet, mognad och bra längd för 84 kronor.

2009 Terreno Chianti Classico för 89 kronor är en trotjänare som nu kommit i en riktigt bra ny årgång. Innehållsrik utmärkt Chianti med spänst, nyansrikedom, balans och längd. Bäst bland måttligt prissatta Chiantivinerna nu på Systembolaget.

2010 Irony Pinot Noir från Russian River i Sonoma är en riktigt snygg pinot noir med lite bäriga generösa toner och längd för 129 kronor. Den skall drickas tämligen ung, men ger mer espri och pinot känsla än vanligt för prisläget.

Samma pris betingar 2009 Ruit Hora från Bolgheri i den kustnära västra delen av  Toscana. Där odlar man främst Bordeauxdruvor och andra franska druvsorter. Detta mustiga, balanserade rika vin har mest merlot, lite cabernet och även syrah i den mycket prisvärda Bolgheriblandningen.

Vinet med det märkliga namnet 2010 GR-174 är en tät och utmärkt Priorat med längd, innehåll och härligt långt slut. Den har ungefär lika mycket av de tre huvuddruvorna, grenacha, carinyena och cabernet. Ovanligt prisvärd Priorat för 129 kronor.

Lämna ett svar