Den mest lovande ”nya” druvan nu bland de vita vinerna är en urgammal sort från Nordvästra Spanien och Portugal. Albariño eller Alvarinho håller på att bli en verkligt betydelsefull artist på världsscenen efter att i nästan tusen år varit ett lokalt vin. Sin största internationella succé har den nått på världens största vinmarknad, USA.
På Spaniens västkust i Galiciens skapades 1986 ett kontrollerat vindistrikt Rias Baixas av fem mindre områden där man sedan urminnes tider odlat vitvinsdruvan albariño. Det blev starten för en mycket intressant utveckling av ett nytt succévin. Tidigare blandade man vanligen druvan med andra och gjorde viner som var lokalt intressanta, men knappast internationellt gångbara. Nu skapades den nya moderna rena albariñon för en kräsen internationell publik i USA och Europa.
I detta fattiga område av Spanien har kvinnorna ofta haft en framskjuten roll, medan männen varit ute på haven eller jobbat i det mer utvecklade Baskien och skickat hem pengar till försörjning har kvinnorna fått sköta allt hemma. Det gäller även vinodlingen och vinframställningen. Det är även nu ofta kvinnor bakom de nya vinerna i Galicien. Med framgångarna har albariño vingårdarna växt och utgör idag 90 % av Rias Baixas areal. Ändå är det inte mer än ca 2500 ha, vilket gör vinet till en exklusivitet. Druvan gillar till skillnad från de flesta andra druvsorter områdets måttligt varma och relativt fuktiga klimatet på Galiciens västkust, liksom de speciella jordar som finns här. Vinerna odlas traditionellt med pergola beskärning, dvs bladverket breder ut sig horisontellt rätt högt över marken, även om det numera också finns vanliga vertikala vinstockar. Druvorna mognar sent och ger måttlig alkoholhalt och friska syror.
Albariñoviner har vanligen en aromatisk fruktig ton med en speciell fräschör som kan jämföras med en komplex variant av frisk sauvignon blanc, men lite mer fruktighet och mindre örtighet. De görs vanligen utan fat i frisk stil för ungdomlig konsumtion, men har inte sällan malolaktisk jäsning, vilket ökar smakrikedomen. De är i sin ungdomliga stil som Rias Baxias albariño i första hand börjar slå igenom som en halvexklusiv ny vinsort.
2696 2010 Orballo Albariño, för 95 kronor, är riktigt bra och typiskt nu i fasta sortimentet. Utmärkt frisk och lättsamt trevlig för skaldjur, sallader och lättare fiskrätter. Den är mildfrisk, med bra komplext slut. Frisk och lätt aromatisk albariño förlorar mycket på långlagring. Precis som för fransk viognier bör man i första hand satsa på unga viner.
Även i nordvästra Portugal, söder om Galicien odlas druvan sedan mycket lång tid tillbaka i Vinho Verde. Här heter den alvarinho. Används traditionellt mest i blandningar. Framgångarna för de spanska vinerna i norr fick portugiserna att förstå vilken skatt de hade i sitt liknande klimat. I det lilla delområdet Moncão e Melgaco har man rätt länge gjort en del Vinho Alvarinho. 75560 2010 Soalheiro Primeiras Vinhas för 258 kronor är en stor portugisisk alvarinho med betydande smakrikedom och mäktigt uttryck för druvan.
I Australien började man för något decennium sedan plantera vad man trodde var albariño. Det visade sig istället vara en lokal fransk druvsort, savagnin, som gör sina bästa viner i Jura. I Kalifornien har man odlat en del äkta albariño. Ett intressant problem för druvan är att den tycks trivas bäst i för Kalifornien ovanliga förhållanden, relativt svalt och fuktig.
Druvan har också spritts inom Spanien i sen tid. Den odlas i nordost där den bl.a. ingår i 2725 2010 Raimat Blanc de Blanc i blandning med chardonnay för 69 kronor. Ett trevligt budgetvin, men föga typiskt för albariño.
Bekanta dig med albariño, det är druvan värd.