Veckans tips – fyra vita viner till skaldjursrisotto

Favoritmarkera

Skaldjur är alltid lockande frågar ni mig och idag är tipset fyra vita viner varav ett är mousserande. Alla viner passar lika bra till skaldjursrisotton som när som bäst, smakar krämigt lent av spänstiga riskorn och tydligt av sötsaltstänkta skaldjur. Glöm inte de gröna ärtorna, både som färgklick och som extra smak. Receptet kommer direkt från Italien och Barbro Guaccero som så gärna vill att vi ska lyfta in mer av sol och matglädje till vinet vi dricker.  Smaklig spis!

Risotto på skaldjur och säsongens ärter, 4 personer
320 gr ris av typen arborio eller vialone nano
20 gr lök
500 gr skaldjursskal
7 dl vatten
10 gr blekselleri
10 gr morot
50 gr cognac
80 gr färska ärter
250 gr havskräfts- eller hummerstjärtar

Koka en buljong på skalen från t ex hummer, havskräftor, räkor och andra skaldjur.

Börja med att finhacka lök, morot, blekselleri och låt småfräsa en stund i olivolja extra vergine. Tillsätt skalen och vattnet. Låt småkoka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt.

Eller köp en god färdig skaldjursfond. Avgjort enklast men inte lika god.

Risotton
Häll en bottenskyla olivolja extra vergine di oliva i en tjockbottnad gryta, låt riset svettas i oljan.

Häll över ett glas cognac och låt det avdunsta.

Börja spä med skaldjursbuljongen, lite i taget. När riset är lite mer än halvfärdigt, efter ungefär 10 minuter, tillsätter man de spritade ärterna och grovt hackade stjärtar av havskräftor, tigerräkor och/eller hummer.

Fortsätt att småkoka och spä med buljongen till riset är färdigt (OBS – koka inte för länge, riset skall ha kvar lite spänst). Rör till sist ner lite fin olivolja extra vergine och servera.

Barbros vintips
Giancarlo Ceci Chardonnay 2010 (32151), Apulien Italien, 72 kronor

Elkes vintips
Cono Sur Chardonnay 2010 (6600), Chile, 75 kronor
Vardagsvin. Trevligt, skön husvin rakt upp och ner.
Provad: 2011-08-18

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688), Frankrike, 99 kronor.
Bättre vin. Trevligt mousserande i finstämd, blygelegant stil.
Provad: 2011-10-13

Alvarinho Contacto 2010 (6707), Portugal, 124 kronor
Bättre vin. Smakrikt lättsam vinho verde.
Provad: 2011-08-18

Besök Barbro Guacceros hemsida.

Kommentera

  1. Fredrik G
    11 november 2011

    För den optimala risottokonsistensen så delar jag nog Heston Blumenthals åsikt att Carnar0li är bäst, med Vialone Nano som god tvåa. Det blir lätt för stabbigt med Arborio.

    • 14 november 2011

      Hej Fredrik
      Spännande med olika rissorter och vad de gör med smaken. Undertecknad måste komma ut med att även grötris använts till risotto och jag kan verkligen skriva under på att konsistensen, tuggmotståndet, är helt avgörande för om rätten smakar gott eller läckert. Ris och tid plus en dos glädje vi spisen är helt avgörande för resultatet (smaken):-).