Veckans tips – kryddigt rött till pasta

Favoritmarkera

Det är inte svårt att laga sin egen tomatsås. Pastan smakar ljuvligt och så mycket mer när man lagt ner en dos kärlek på matlagningen. Receptet kommer direkt från södra Italien och vem känner tomaten bättre än region Apulien, jag bara undrar. Vinet till är rött och kryddigt och som tidigare inlägg finns ytterligare tre förslag. Och vad betyder egentligen “al dente”?
Spaghetti med gratinerade tomater
En läcker tomatsås, som sköter sig själv i ugnen.
Såsen
Blanda drygt 2 nävar rivebröd (kör dygnsgammalt lantbröd i en matberedare) och 1 dl nyriven parmesanost med ½ msk
söndersmulad torkad eller 1 msk färsk hackad oregano, 1 msk hackad basilika och 1/2 msk saltad kapris (grovhacka om de är stora)
och en liten bit finhackad peperoncino.

Dela små kvisttomater (cirka 700 g, mängden beror lite på hur stor formen är) på längden och lägg dem upp och ner på en skärbräda en kort
stund så att lite av vätskan rinner av.

Smörj en eldfast form med rikligt med olio extra vergine di oliva.

Strö lite av rivebrödet i botten av formen. Placera ett tätt lager av tomater i formen. Salta, ringla över lite olivolja extra vergine och strö över resten av bröd-kryddblandningen.

Tryck till med händerna och ringla över rikligt med olivolja.

Gratinera i 175° varm ugn i circa 50 minuter. Servera till spaghetti eller vermicelli av hög kvalitet. Var noga att koka pastan ”al dente”.

Koka pasta
Sätt på vattnet till pastan, 1l per 100 g + 1 liter ”för grytan” och 1/2 msk salt per liter vatten.

Vattnet ska koka starkt innan du lägger i pastan.

Rör om ordentligt och lägg sedan på locket ett ögonblick, så att vattnet snabbt börjar koka igen.

Det finns bara ett sätt att avgöra om pastan är färdig. Prova dig fram!

Sätt tiduret på den tid som paketet anger minus tre minuter. Ta upp en bit och prova. Pastan är färdig precis när den hårda kärnan börjar mjukna, men fortfarande ger tuggmotstånd.
Detta idealiska tillstånd kallas på italienska för ” al dente ” vilket betyder ” för tanden”, alltså något att bita i.

Häll av pastan i ett stort durkslag och skaka av allt vattnet ordentligt.

Blanda med tomatsåsen och servera bums.

Nyfiken info
Vad är vermicelli, läs på Wikipedia.

Barbros vintips
Ett glas rustikt, lite kryddigt vin av druvan negroamaro passar fint till pastan
Välj Salice Salentino Riserva 2006 (7570), Italien för 69 kronor. Vinet görs av producenten Candido.

Elke vintips
Viña Herminia 2010 (12615), Spanien, 64 kronor
Vardagsvin. Vaniljmums och mycket traditionell.
Provad: 2011-03-24

Terredora Aglianico (6288), Italien, 89 kronor
Bättre vin. Personlig, ursprungstypisk. Bra köp utan tvekan.
Provad: 2011-03-24

Crozes-Hermitage 2007 (2802), Frankrike, 169 kronor
Kvalitetsvin. Stiltypisk och kryddig, lätta inslag av lagerblad. Läcker! Bra köp.
Provad: 2011-03-24

Besök Barbro Guacceros hemsida.

Kommentera